Фед ще трябва да съществува в несигурност при управлението на Тръмп

Фед ще трябва да съществува в несигурност при управлението на Тръмп
Източник: Getty Images/Guliver

Коментар на Bloomberg

Обявлението на Федералния резерв, че възнамерява да повиши основната лихва с четвърт процент, не бе изненадващо. Бъдещето на монетарната политика обаче остава обвито в несигурност.

Това до голяма степен се дължи на променящата се представа за фиска. Новоизбраният президент Доналд Тръмп се зарече, че ще намали данъците и ще увеличи разходите за инфраструктура. Това би дало на икономиката силни фискални стимули, които от своя страна ще повлияят на бъдещите решения на Фед. А монетарната политика ще трябва да бъде сериозно „затегната“ през следващата година.

Прогнозата за лихвата предполага по-голям икономически растеж на САЩ от досега очаквания. Създава се впечатлението, че икономиката се развива с бързи темпове, независимо от фискалния проблем. Но има уловка: той не може да бъде пренебрегнат.

Премислено внимателно, преминаването от монетарни към фискални стимули би било нещо добро. Някои биха казали, че дори е закъсняло. Години на супер лесна парична политика с основни лихви около нулата доведоха до неустойчиво високи цени на финансовите инструменти и тревоги относно финансовата стабилност. Фед нямаше голям избор – Конгресът допусна фискът да се затегне прекалено рано след кризата.

Въпросът пред Федералния резерв, а и пред всички останали, е до каква степен Тръмп ще спази обещанията си. Намаление на данъците вероятно ще има, но плановете за инфраструктурата са доста мъгляви. Новият президент заяви, че предпочита частните инфраструктурни инвестиции пред обществените. Не е ясно колко пари смята изобщо да отдели за проекти в сферата. А колко ще струва на бюджета свиването на данъците? Фед ще трябва да отговори и на това.

Умерени фискални разширения могат да засилят възстановяването на икономиката, но неразумните ще направят обратното. В първия случай монетарната политика става по-проста. Във втория проблемите на Фед тъкмо започват.

Ситуацията трябва да послужи за урок на инвеститори и политици. През последните няколко години се настани мнение, че Фед може и трябва да прави всичко. Бъдещата финансова стабилност на САЩ изисква по-реалистична представа за задълженията на институцията, както и по-добро изпълнение на фискалните планове.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.