Икономиката на Нигерия има нужда от визионер


Икономиката на Нигерия има нужда от визионер
Снимка: iStock/Guliver

5314

Африка и светът не могат да си позволят провалена икономика в най-многолюдната държава на Черния континент. Но точно такава е икономиката на Нигерия, която тази година вероятно ще се свие с 1,7%. Безработицата се увеличи двойно през последните 24 месеца, а инфлацията е на 11-годишен връх.

Конкретна стъпка, която президентът Мухамаду Бухари може да предприеме, е да промени ужасяващите обменни курсове на чужда валута. Вместо това той иска да „защити“ нигерийските пари.

А централата банка изпълнява плана му. Въпреки че позволи обезценка на найрата през юни, тя продължава да манипулира обмените, като по този начин отблъсква чуждестранни инвеститори, създава притеснителна липса на долари за бизнеси, които имат нужда да внасят стоки, а и захранва черния валутен пазар. За да държи „уличната“ цена на долара ниска, правителството на Бухари засега само е наредило арестуване на дилърите.

Премахването на контрола върху обменните курсове със сигурност ще предизвика краткосрочно покачване на инфлацията. Но в дългосрочен план ще привлече чужди вложения и ще направи икономиката по-конкурентоспособна.

Има, разбира се, и други начини, по които може да се направи това. Но Сенатът на Нигерия отхвърли намеренията на Бухари за тригодишно намаляване на разходите и заеми на стойност 30 млрд. долара, тъй като не бяха детайлно описани. Междувременно неговият отказ да продаде държавни имоти подкопа други усилия за намиране на допълнителен приход.

Факт е, че след избирането си през 2015 г. Бухари се сблъска с тежки обстоятелства. Поевтиняването на петрола бе оставило хазната празна, а атаките на терористичната групировка „Боко Харам“ раздираха страната. И макар да има известен прогрес при борбата с тероризма и корупцията, скованият стил на управлението на Бухари направи икономическите проблеми още по-трудни за разрешаване.

Цяла Африка очаква много от нигерийския президент. За да оправдае надеждите обаче, той трябва да демонстрира повече гъвкавост.

Източник: Bloomberg

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички