Имаме причини отново да харесваме еврото


Имаме причини отново да харесваме еврото
Снимка: iStock/Guliver

5068

Коментар на Тайлър Коуен за Bloomberg

Винаги си струва човек да преразгледа собствените си мнения. След моето последно преразглеждане мога да кажа, че еврото е по-добра и по-малко уязвима валута, отколкото си мислех. Все още смятам, че създаването му е било грешка, но може би не толкова голяма грешка.

Какви са новите доказателства за това? Геополитиката явно харесва еврото. Франция, Нидерландия и Германия отхвърлят крайно десните и популистки партии, които са против общата валута.

Една от първоначалните цели на еврото е била да обедини и свърже страните от Европейския съюз. И това донякъде сработи, въпреки че има доста страни от еврозоната, които изпитват затруднения.

Чисто икономически, еврото се представя по-добре напоследък. Европа се завърна от икономическото си забавяне през периода 2008 - 2012 г., когато валутата ѝ получи толкова лоша репутация. Кризата удари силно много държави в ЕС и наистина това донякъде бе вина на еврото, особено в Гърция и Кипър. 

Днес аз гледам на периода 2008 - 2012 г. като на балон от прекалени инвестиции в периферията на ЕС. Ситуацията се дължеше на извънредни обстоятелства на фона на зле представящи се икономически показатели. Тъй като е малко вероятно такива обстоятелства отново да се появят, еврото ще се представя много по-добре в бъдеще.

Друг фактор - променящата се природа на международната търговия свива ползите от гъвкавите лихви. В стандартната икономическа теория, държава в криза може да намали негативните последици за себе си, като позволи валутата ѝ да се обезцени и по този начин увеличи износа си. Членството в еврозоната ограничава този лек. Но когато експортът минава през повече граници, обезценяването става по-неефективно. Ако Италия например внася сурови материали от развиващи се страни, а изнася готови мебели, слабата валута няма да ѝ помогне особено. Да, тя засилва износа, но част от приходите се губят, когато Италия трябва да плаща повече за вноса.

Все още смятам, че Гърция не трябваше да влиза в еврозоната и че някои държави остават проблемни заради дълговете си и бавния си растеж. Еврото не е главна причина за тези несгоди, но при определени сценарии може да допринесе за влошаването им. И все пак на президентските избори французите например разбраха това, което и икономистите по света трябва да схванат - най-добрите дни на еврото предстоят.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички