Инвестирайте в биткойн, дори да е балон*


Инвестирайте в биткойн, дори да е балон*
Снимка: iStock/Guliver

6387

Стойността на биткойн за първи път мина границата от 10 000 долара. Експертите говорят за надуване на балон, но все повече хора обмислят да инвестират във виртуална валута. Анализаторът на Bloomberg Леонид Бершиски смята, че те със сигурност трябва да го направят.

Дори ако парите се изпарят, инвестицията в биткойн ще помогне на света да стане по-добро място. Така е и с други несигурни проекти като Tesla, Snap, Uber. Вложенията в тях може никога да не се изплатят, но пък постилат пътя към прогреса на човечеството, смята Бершидски.

Той цитира друг журналист - Джон Евънс от TechCrunch, според когото, ако не си инвеститор в Tesla например, концепцията на компанията би била важна за теб не като стратегия за изкарване на пари, а като модерен начин да се създават полезни технологии. Евънс прави аналогия с тунела под Ла Манш, който свързва Великобритания и Франция. Като проект той бил катастрофа за частните инвеститори, но днес е изключително използвана инфраструктура. Милиардите, вливани в Олимпийските игри също могат да се разглеждат по този начин - иначе не биха се създавали толкова много спортни съоръжения.

Всичко това звучи като социалистически аргумент: На кого му пука за група дебеловрати инвеститори и тяхното богатство, ако проекти са полезни за обществото? В действителност обаче тук действа капиталистически механизъм, ориентиран към пазара. Бершидски посочва като доказателство концепцията "hype cycle", която описва как обещаващи технологии първи провокират голямо вълнение на ръба на мания, после очакванията към тях се свиват, постепенно илюзиите се изчистват и накрая се стига до практичната им употреба. 

Манията обаче има своите позитиви. Да погледнем отново Tesla. Вече няма значение дали изпълнителният директор Илън Мъск ще спази бомбастичните си обещания. Дейността на компанията предизвика всички автомобилни производители да обърнат поглед към електромобилите. В момента General Motors, BMW, Nissan и други разработват такива модели. Без конкуренцията на Tesla, не биха си направили труда. И дори Мъск да се провали, няма всички да се провалят, което ги прави подходящи за инвестиране. 

Да, биткойн може да е балон. Но инвеститорите увеличават видимостта на технологията зад виртуалната валута. Така стимулират повече хора да работят за подобряването ѝ, правят я интересна за финансовите институции и правителствата. Може би някой ден днешната мания ще се превърне в по-евтин и удобен начин за търгуване и сключване на сделки. Колкото повече пари се влагат в биткойн, толкова по-бързо проблемите ще бъдат изгладени, а инвеститорите ще си върнат значителни печалби.

Когато парите горят, те затоплят вселената. Инвестициите в прогрес никога не са загубени, завършва Бершидски.

*Текстът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички