Как ще изглеждат градовете на бъдещето?


Как ще изглеждат градовете на бъдещето?
Снимка:

6157

Анализ на Крис Уелър, Скай Гулд и Саманта Лий, публикуван в Business Insider.

Всички данни сочат едно – градовете са на път да се трансформират.

С течение на времето мнозина избират да загърбят провинциалния живот и да търсят по-добри възможности за развитие в градовете. За да създаде картина на бъдещето, Business Insider се допитва до футуристи, архитекти и дизайнери, които да опишат новите тенденции, свързани с транспорта, технологичните промени, мрежата, околната среда и работата.

Техните прогнози обрисуват един свят, който е насочил усилията си в посока замяна на изкопаемите горива с възобновяеми източници на енергия и въвеждане на интернет в употреба на обикновените хора във всеки един аспект от живота им. В него автомобилите са електрически и вече не се нуждаят от шофьори, за да се движат.

Добре дошли в бъдещето.

Градовете ще са готови да се освободят от огромно количество данни, за да осигурят по-добър живот на хората и по-добра работа на правителствата.

Дан Докторф, изпълнителен директор на звено Транспортиране в Google, представи идеята на компанията за така наречените „умни градове“ (smart cities), в които интернет има основна роля във всичко.

В тях правителството ще може да гарантира достъп на всеки гражданин до високоскоростен интернет, като по-този начин ще може да събира информация за техните транспортни навици и състоянието на инфраструктурата. Това ще бъде една реална версия на виртуалния град близнак на Сингапур, който е негово точно копие, но е изцяло дигитализиран и базиран на данни.

Хората ще имат достъп до информация в реално време за това колко препълнени са влаковете, автобусите, в кои ресторанти има свободни места точно в този момент и т.н. Автономните автомобили ще имат карти с актуални данни за трафика, което ще им позволява да избират най-удачния маршрут.

Градовете ще разполагат с толкова много информация, че на практика ще могат да мислят самостоятелно.

С толкова много сензори за събиране на данни, градовете ще започнат да комуникират помежду си и да се грижат сами за себе си, смята Дейвид Песковиц, директор на изследователски институт на бъдещето (Institute for the Future - IFTF). Например всички форми на публичен и частен транспорт ще се координират помежду си, за да поддържат пътищата безопасни и ефективни. След 100 години градовете почти ще добият собствено съзнание.

Транспортът ще стане централно контролирана система, в която всички коли ще са автономни и ще могат да обменят информация на пътя.

Всички експерти на Business Insider са единодушни по отношение на това, че транспортът ще е едно от нещата, които драстично ще се променят в бъдеще – все повече безпилотни моторни средства, електрически автомобили и възможности за споделено пътуване.

„Градовете ще станат толкова умни, че ще започнат да изпращат транспорт по поръчка само там, където е необходим“, смята Песковиц.

Пол Макконъл, директор дизайн в Intersection (компания, която доставя безплатен Wi-Fi в Ню Йорк посредством платформата LinkNYC), смята, че в бъдеще хората ще превърнат автомобилите си в мини офиси, тъй като няма да им се налага да се ангажират със самото шофиране.

Хората ще живеят в по-малки пространства, но в по-големи групи.

С толкова много хора и по-малко автомобили, нуждата от пространство за улици ще бъде заменена от тази за жилищни площи. Въпреки че ще има повече място, хората ще строят жилищни комплекси с микро-апартаменти.

Обществените пространства ще бъдат по-адаптивни, удобни и безопасни за пешеходците.

Според Род Фалкон, ръководител на отдел Технологични хоризонти в IFTF, откритите публични пространства ще имат още по-значима роля в живота на хората. Имайки предвид тесните жилищни пространства, те ще се нуждаят от алтернативни места да посрещнат гости например, смята Фалкон. Множество излезли от употреба пътища ще бъдат превърнати в пешеходни алеи, велоалеи, паркове и др.

Работата на пълно работно време може да започне да изглежда като отживелица, когато автоматизацията превземе почти всички аспекти от ежедневието.

Когато роботи започнат да навлизат във всички сфери на трудовия цикъл, за хората ще стане все по-трудно да намират работа през следващите десетилетия. Някои от съвременните професии ще изчезнат и нови ще се появят, породени от новите нужди на хората. Фалкон смята, че тенденцията е за засилване на услуги като Tinder запознанство или Uber разходка и други подобни, свързани с увеличаващата са роля на споделената икономика.

Лицевото разпознаване ще превърне сигурността в детска игра – лесно като да направиш снимка.

Най-сложната технология на Google Photos е да разпознае кой или какво е снимано. Градовете на бъдещето ще имат възможността да използват системи за лицево и обектно разпознаване с широк спектър на приложение – за защита на дома, пропускателен режим и охрана на летища, гари, пристанища и др.

Вместо да трябва всички да влизат в сграда от един и същ вход (след проверка), системите за лицево разпознаване ще могат да следят всички, които влизат, без да са необходими индивидуални проверки.

Възобновяемата енергия ще стане видима част от ежедневието на хората и градовете все повече ще разчитат на енергия от слънцето и вятъра.

Бърлингтон, Аспен, Върмонт (САЩ) вече изцяло разчитат на енергия от възобновяеми източници. Опитвайки се да спрат вредните влияния върху околната среда и в същото време да подкрепят инфраструктурата си, градовете на бъдещето ще започнат да използват все повече енергия от вятъра и слънцето.

Показателен за това е фактът, че компанията General Electrics (GE) вече е започнала да изгражда първата вятърна ферма край бреговете на Роуд Айлънд. В бъдеще огромните вятърни ферми, соларните матрици, високоефективни соларни покриви и др. ще са съвсем обикновена част от градския пейзаж.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички