Кой колко получава в Германия


Кой колко получава в Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

4445

Напоследък често се твърди, че средната класа в Германия умира. Но цифрите казват друго: около половината от населението на страната принадлежи именно към средната класа. Ето как са разпределени доходите в Германия:

Противно на разпространеното усещане, средната класа в Германия не се топи. През последните десетина години делът на средната класа в общата численост на населението остава стабилен: между 50 и 80%, в зависимост от зададените параметри. Нещо повече: в сравнение с 1996 година днес доста повече хора твърдят, че принадлежат към средната класа. Оттогава досега броят им е нараснал от 47% на 57%. Скептиците смятат, че тези допитвания пресъздават изкривена картина на обществото, защото част от анкетираните не желаят да признаят, че принадлежат към работничеството или към долната прослойка. Но констатацията, че средната класа в Германия продължава да е многочислена, се подкрепя не само от допитванията, а и от статистиката.

Ето цифрите

През 2014 година средният чист месечен доход на едночленно домакинство е възлизал на 1760 евро. На тази основа може да се каже, че към средната класа принадлежат всички едночленни домакинства, които получават между 1410 и 2640 евро. За семейство с две деца сумата е около два пъти по-висока: между 2950 и 5540 евро месечно. Към тази група принадлежат около 40 милиона германци, тоест - половината от населението на страната. „Гръбнакът” на средната класа са квалифицираните работници, но в нея влизат също така обикновени служители и по-ниско квалифицирани работници. Към средната класа принадлежат и половината от общо 17-те милиона пенсионери в Германия. Ето и точната структура на доходите в Германия:

· Относително бедни хора (16%) - доход под 1050 евро месечно за едночленно домакинство

· Долна средна класа (16%) - доход 1050-1410 евро месечно за едночленно домакинство

· Средна прослойка (48%) - 1410-2064 евро за едночленно домакинство, 2950-5540 евро за четиричленно домакинство

· Горна средна класа (16%) - 2640-4400 евро месечно за едночленно домакинство

· Относително богати (4%) - доход над 4400 евро месечно за едночленно домакинство

Германското социално министерство също потвърждава, че средната класа в страната е стабилна. Това се твърди в доклад за богатството и бедността в страната. В същото време в доклада се изказва загриженост поради някои тенденции вътре в средната класа. Хората от тази прослойка не са засегнати от бедността, но въпреки това са много чувствителни към този социален феномен и се страхуват да не се свлекат към бедност. Но както подчертава министерството, „усещането за разпределението на богатството в обществото не отговаря на фактическото положение”.

И още нещо

Допълнителен политически аспект към статистиката и констатациите на социалното министерство добавя един анализ на Института за германска икономика. Той опровергава предположението, че за новата протестна партия „Алтернатива за Германия” гласуват най-вече застрашените от бедност. Не, твърди се в социалното проучване на института - мнозинството избиратели на „Алтернатива за Германия” са представители на германската средна класа.

Източник: "Дойче Веле България"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички