Надежда и безпътица за обикновения руснак преди изборите в неделя


Надежда и безпътица за обикновения руснак преди изборите в неделя
Снимка: Getty images/Guliver

2895

Пенсионираният ракетен учен Анатолий Александрович има прямо предложение за това как може да се подобри руската система за здравеопазване: "Хвърлете върху нея атомна бомба".

77-годишният учен е прекарал сутринта си подскачайки между различни лекарски кабинети в Можайск, град на около 110 километра западно от Москва, за да получи рецепта за лекарства за лечение на съсирек.

"Лекарите се ядосват на пациентите и пациентите - на лекарите", казва той за недостатъчно финансираната система.

„Ако лекар предпише скъпо лекарство в Русия, тогава местната администрация му се кара – след това здравното министерство се кара на местната администрация.”

Руският президент Владимир Путин, който трябва да спечели четвъртия мандат в неделя, обяви плановете си да удвои разходите за здравеопазване през следващите шест години, както и множество други мерки за справяне със социалните проблеми, пише в свой материал AFP.

Но Анатолий, който е дошъл със съветски медали, прикрепени на гърдите му за преглед в болница, казва, че предишни декларации от Кремъл доведоха до малко промени.

"Над 18 години с Путин нищо не се е подобрило. Корупцията се е влошила, съдилищата, прокуратурата, всичко е корумпирано, властта се е сляла с престъпния подземен свят и Путин знае това".

Президентът проведе вяла предизборна кампания, отказвайки се да участва в телевизионни дебати и не засне нови материали за своя собствена реклама.

Вместо това той и съответните държавни медии се стараят да укрепят имиджа му като човек, който е донесъл стабилност след хаоса през 90-те години, както и е възстановил позицията на Русия на световната сцена.

Това е послание, което се оказа популярно сред гласоподавателите, като се очаква почти 70% от тях да подкрепят Путин на изборите - според държавните социолози - макар че много от тях признават сериозни проблеми след почти две десетилетия от управлението на Путин.

Дяволът, който познаваш

Галина Белоусова, 30-годишна продавачка, която е довела своята малка дъщеря за преглед в болница в Можайск, смята, че е по-трудно да се отглежда дете сега, отколкото през времето на нейните баба и дядо през съветската епоха.

Докато нейните баба и дядо са имали стабилна заетост, съпругът на Белусова успява да си намира само епизодично работа и може да мине повече от година, без да получи заплата.

"Всичко става все по-скъпо ... изглежда, че беше по-лесно да се живее преди, отколкото сега", казва тя, добавяйки, че месечните помощи за деца едва стигат за пакет пелени.

Белоусова задава въпроса дали нещо ще се промени през следващия шестгодишен мандат, но все пак планира да гласува за Путин, който обеща да увеличи разходите за семействата.

"Разбира се, че се надявам, че Путин ще подобри нещо, въпреки че имам съмнения, но би било опасно да избера друг президент", казва тя. "Страхуваме се, че ще е по-лошо. Знам какво да очаквам от него."

Останалите седем кандидати на изборите през уикенда са пълен екип от одобрени от Кремъл претенденти, включително бившия телевизионен водещ Ксения Собчак, ултранационалистът Владимир Жириновски и милионерът комунист Павел Грудинин.

Никой не излиза в допитванията до общественото мнение над 8 процента, а на Алексей Навални, който е антикорупционен активист и най-изявеният критик на Путин, му беше забранено да се кандидатира на правни основания.

"Би било добре да има повече работни места. Тъй като фирмите страдат, колективните ферми умират ... хората нямат къде да работят", казва работещият в пътното строителство Владимир Кириков.

На пътя, водещ към Бородино, мястото на кървавата битка през 1812 г. с Франция по време на действията на Наполеон в Русия, Кириков похвали Путин за възстановяването на отбранителните способности на страната след "разрухата", която му беше оставена от Борис Елцин.

Но надеждите на 25-годишния за следващия мандат на президента са ниски: "Само дето няма война".

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички