Оставете Европа да се състезава за лондонския бизнес


Оставете Европа да се състезава за лондонския бизнес
Снимка: Getty Images/Guliver

10133

Коментар на Bloomberg

Състезанието започна. Докато ЕС и Великобритания договарят условията за Brexit, европейските финансови центрове изкушават банки, застрахователи и компании да прехвърлят дейността си от Лондон при тях.

Когато производителите на стоки и услуги се състезават за бизнес, това винаги е добре за клиентите. След-Brexit-овото съперничество не е изключение. ЕС трябва да внимава за нечестна игра при корпоративните такси и финансовите регулации, но като цяло от ситуацията може да се спечели много.

Решението на Великобритания да напусне европейското обединение означава, че финансовите ѝ компании вече няма да имат толкова лесен достъп до общия пазар. Това ще накара градове като Франкфурт, Дъблин и Париж да се предизвикат един друг за титлата "наследник на лондонското Сити".

Разбира се, Лондон няма просто да изчезне. Градът има някои предимства пред онези на континента - гъвкав трудов пазар и прозрачна правосъдна система. Той е и чудесно място за живот, стига да имаш пари.

И все пак е неизбежно да има бизнес миграция. Първите примери вече са налице: Goldman Sachs прехвърля 1000 свои служители във Франкфурт, а Morgan Stanley се колебае между Франкфурт и Дъблин.

Как ЕС може да се възползва от ситуацията? Координираните усилия за излъчване на един основен съперник на Лондон може и да изглеждат като добра стратегия, но няма да сполучат. Правителствата със сигурност ще се състезават за бизнеса. Което е положително. В ЕС има твърде много регулации, така че конкуренция, която предизвиква намаляването им, е добре дошла.

Но не бива да се допуска тя да отиде толкова далеч, че да наруши финансовата стабилност. Съюзът трябва да предвиди тази възможност, да прегърне състезанието и да обере плодовете му.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички