Ранно лягане е за загубеняци

Ранно лягане е за загубеняци
Източник: iStock/Guliver

Нощта е по-хубава от деня. По-вълнуващи неща се случват нощем. Залезът е по-красив от изгрева. Нощта е времето да бъдем живи - няма нищо по-хубаво от това да не трябва да ставаш сутрин.

Това са фактите от живота за много от нас, но в последно време ни обвиняват, че сме "сови" и постоянно ни се повтаря, че трябва да променим ритъма си, за да влезем в новия идеал за ежедневието, пише Сузан Мур за The Guardian.

Писна ми да чета интервюта, в които някой твърди, че тайната на успеха му е ставането посред нощ, тежка фитнес тренировка и отговарянето на 10 000 имейла преди 6 сутринта (много бизнес лидери, сред които и най-богатият човек на света Джеф Безос, многократно са споделяли, че стават в 4 или 5 ч. и че това им помага да бъдат продуктивни - бел.ред). Уморявам се само докато чета за това. Същите тези хора си лягат в 20:00 часа, което е доста странно, ако не си на 5 или на 95 години. В днешно време обаче се смята за разумен съвет, даван в обстановката на някакво терапевтично упражнение за избягване на стреса. Може и да се почувствате добре, но живот ли е това?

Странни са и хвалбите на хората за това, че никога не се изморяват, понеже стават рано. Какво толкова лошо има да стоиш до по-късно и да си поспиш сутрин, особено през зимата? След като се храним според сезона, не можем ли и да спим според сезона? Защото тормозим себе си, а вече доста често - и децата си да спазват такива съвети?

Дразнещ аспект е още, че много от тези "гурута" по съня, които твърдят, че "совите" трябва да се превърнат в "чучулиги", изобщо не са професионално квалифицирани. Нямат идея как живеят повечето от нас. Например манекенката Ел Макферсън, която не спира да обяснява как ходи на сауна, йога и какви ли не още процедури, за да си осигури перфектен сън. Аз пък се чудя как изобщо спи, след като излиза с бившия лекар Андрю Уейфийлд, виновен за епидемиите от шарка в Европа.

Какво е Вашето мнение - трябва ли всички да следваме съветите, давани ни от богатите и известните за ежедневието, в частност за съня? Споделете с нас в коментарите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.