Що за скандал е "Русиягейт"?


Що за скандал е "Русиягейт"?
Снимка: Getty Images/Guliver

3679

Анализ на Джулиан Зелайзър, професор по история и обществени дела в Принстънския университет. Материалът е написан за CNN.

Когато Майкъл Флин поради натиск напусна поста на съветник по националната сигурност, той стана вторият високопоставен служител от вътрешния кръг на Доналд Тръмп, оттеглящ се поради разследване на предполагаеми връзки по време на кампанията с Русия.

По класическа вашингтонска мода някои наричат скандала "Русиягейт", връщайки се към епохалния скандал Уотъргейт, свалил президент през 1974 г., но е твърде рано да се знае как този скандал ще се нареди в класацията в сравнение с президентските скандали през последните десетилетия.

Белият дом описа свалянето на Флин като резултат от това, че е отрекъл пред вицепрезидента Майк Пенс, че е обсъдил в телефонен разговор с руския посланик санкциите, което в действителност той е направил. След като той подаде оставка, Си Ен Ен и в. "Ню Йорк таймс" разкриха истории, описващи подробно чести контакти по време на кампанията на Тръмп и руснаците.

Президентът Тръмп, заедно с много други подкрепящи го републиканци, използва страница от сценария на президента Ричард Никсън с опита си да насочи историята към това откъде изтича информацията. Вместо да отричат всяка от тези история, те говорят за заплахата за демокрацията, която според тях идва от изтичането на информация.

Тръмп тръгна срещу бившия президент Обама, като каза, че е слаб срещу Русия, и продължава остро да напада това, което нарича медии за "фалшиви новини" заради техните "теории на конспирацията и сляпа омраза", както той каза в Туитър.. Тръмп и Рейнс Прибъс отричат докладите за контакти с Русия, макар че извън кръга на поддръжниците на Тръмп, много хора не приемат техните опровержения.

Въпросът за милион долара сега е какво ще се случи още с това президентство?

Има засилващи се искания за разследване в конгреса по следния вид въпроси: за какво са говорили съветници на президента Тръмп с руснаците и какво са казали по отношение на санкциите? Доколко въвлечен е бил - ако въобще е бил - президентът Тръмп в тази комуникация сега и по време на кампанията? Имало ли е връзки между взаимодействието и мащабното хакерство, което беше извършено от руснаците, за да бъде повлияно на резултатите от изборите? Какви са бизнес интересите на президента Тръмп в Източна Европа?

Може би е твърде повърхностно да сравняване това с Уотъргейт поради това, което знаем досега. Всъщност историята показва, че президентските скандали могат да се движат в много различни посоки.

Лансгейт

Има много скандали, които за момента изглеждат големи, но бързо отшумяват. Президентът Джими Картър се сблъска със скандал с участието на неговия дългогодишен съветник Бърт Ланс, бивш президент на Calhoun First National Bank в Джорджия,който работеше като директор на Службата по управление и бюджет. Появиха се въпроси относно финансови холдинги и сделки на Ланс. Медиите нарекоха случващото се "Лансгейт". Тъй като се появяваха все повече разкрития, Ланс подаде оставка. Скандалът удари по рейтинга на одобрение на Картър, но също така отшумя. В този случай не е имало доказателства за сериозни нарушения и президентството се насочи към други въпроси.

Известен брой скандали, пред които се изправи президентът Бил Клинтън, включително "Уайтуотър" и "Травългейт" също се оказаха раздути - и отшумяха

Романсът Люински

Има скандали, които не са опустошителни сами по себе си, но отварят вратата към нещо, нанасящо повече вреди. Клинтън беше отстранен от Камарата на представителите през 1998 г. в резултат на това, че излъга за своята сексуална връзка със стажантката в Белия дом Моника Люински.

Вътрешнопартийните сили, настояващи за разследване, бяха изключително силни и разследването на независимия съветник Кенет Стар за обвинения за сексуален тормоз срещу Пола Джоунс създадоха благоприятна обстановка републиканци да съберат достатъчно аргументи, необходими им да започнат атака. Въпреки че Камарата реши да отстрани президента, Сенатът гласува да не го намират за виновен. Обществеността беше с Клинтън, убедена, че републиканците са много хитри и враговете на Клинтън бяха тези, които понесоха основните политическите щети.

Ирангейт

Някои скандали, подкрепени с ясни доказателства, доведоха до свалянето на служители на белия дом - без директна заплаха за самия президент. Уотъргейт зареди фразата, "Какво е направил президентът знае и кога той го знаеш?" - И че е станал един въпрос, който често определя колко щети скандал може да предизвика един президент.

Скандалът с Иран-контри разкри, че администрацията на Роналд Рейгън тайно е продавала оръжие на Иран, и служители на Съвета за национална сигурност използвали постъпленията за финансиране на контрите в Никарагуа, въпреки забраната на Конгреса срещу това.

Скандалът беше невероятен и доведе до това, че Рейгън понесе най-лошия спад в рейтинга на подкрепата за него. Скандалът остави Белия дом парализиран, докато се бори да оцелее. Макар много висши служители да бяха осъдени в съда за техните действия, Рейгън не беше лично засегнат. Рейгън не само остана на поста, но завърши двата мандата на президенството си с исторически дипломатически пробив, когато подписа важно споразумение за въоръженията със Съветския съюз.

Ирангейт не свали Рейгън до голяма степен поради това, че не беше налице ясно доказателство, че Рейгън е знаел за отклоняването на парите за контрите.

В политически план администрацията беше в състояние да обърне разследването на конгреса в своя полза. Когато подполковник Оливър Норт, ключовият човек в операцията на Съвета за национална сигурност, даде показания, много американци харесаха неговия патриотичен призив и неговите твърдения, че е направил това, което е било най-доброто за неговата страна. Повечето републиканци се сплотиха на страната на Рейгън.

Уотъргейт

Имаше и големи скандали като Уотъргейт, които имат потенциала да свалят президента. Скандалът започна с доказателства, че кампанията за преизбиране на Никсън е замесена в проникване в главната квартира на Демократическата партия в комплекса "Уотъргейт". След това президентът стана обидчив и параноичен, нахвърляйки се срещу всяка част от елита, която в съзнанието му действаше срещу него. . Скандалът ставаше все по-голям и по-голям, докато не беше доказано, че Никсън се е опитал да попречи на разследването.

Журналистическата общност, водена от в. "Вашингтон пост", беше напълно мобилизирана, за да разбере какво се е случило и произведе едно от нанасящите най-тежки удари отразяване на събитията, каквото до тогава американците не бяха виждали.. Не само, че демократите тогава контролираха Конгреса и водеха обвиненията срещу Никсън, но и значителен брой републиканци, включително Бари Голдуотър, му казаха, че е време да се оттегли.

Поради всичко това, доказателствата и скандалът доведоха до драматичния край на президентството му през август 1974 г. Както комикът Луи CK каза по този въпрос "Видяхме президент на Америка плъчещ, след това преставащ да бъде президент. Това беше ш....а лудост!"

Среда за нови скандали?

Все още е твърде рано да се каже в каква посока ще се насочи този скандал в развитие. Ако има ясни доказателства за пряка връзка между кампанията на Тръмп или лични икономически интереси на Тръмп, и руската кибернамеса в изборите, положението би могло да стане по-лошо, отколкото Уотъргейт, превръщайки се в травма за нацията.

Но Тръмп може да оцелее. Ако няма доказателства, че той е директно замесен в тези комуникации, обществеността може би ще прости. И партийните среди ще действат в негова полза. Ако повечето републиканци в Конгреса поддържат линията срещу разследване, демократите ще бъдат възпрепятствани.

Докато Белият дом се концентрира върху скандала, администрацията се движи напред с някои доста сериозни инициативи - включително дерегулирането на големи области от икономиката - което носи на републиканците голямо удоволствие. Противниците на Тръмп може да искат да се отбележи, че одобрението за работата му е останало силно сред неговите поддръжници.

Както съобщава "Ню Йорк таймс" американците следят развитието на този скандал през разделени медии. Консервативната преса е фокусирана върху изтичането на информация, а не контактите на екипа на Тръмп с Русия, и е възможно важна част от електората да възприема историята презлупата на симпанията.

С други думи може би вече няма обща национална медийна платформа, през която днешните "Удуърд и Бърстейн" да могат да имат максимално въздействие с публикациите си за тази история.

Тръмп може да оцелее след този скандал, докато демократите отдръпнат вниманието си от случая, с което ще дадат на администрацията на Тръмп голяма победа, която щу укрепи политическите му позиции. Способността на Тръмп да отвлича вниманието на пресата и постоянно да измества разговора може да се предотврати този вид трайна журналистическа насоченост, поради която избухна Уотъргейт.

Едно нещо е сигурно - целият свят гледа, и президентът Тръмп е изправен пред тест, различаващ се от всичко, пред което той се е изправял.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички