Силициевата долина трябва да промени връзката си с обществото

Силициевата долина трябва да промени връзката си с обществото
Източник: iStock/Guliver

Коментар на Джорджес Нахон, CEO на Orange Silicon Valley, публикуван в The Venture Beat. Преводът е със съкращения.

Силициевата долина се намира в превратен момент. През 2017 г. за нея има два сценария – да продължи да преследва собствената си версия на промяна или да отговори на популистките призиви, които надделяха по време на президентските избори в САЩ.

Иска ми се да вярвам, че ще можем да поемем по по-трудния път – онзи, в който доскоро непознати стават бизнес партньори и радикална промяна в индустрията започва да се случва още от най-ниското ниво. Но това ще изисква инвестиции в алгоритмичната инфраструктура, а тя е нещото, поддържащо връзките между нас и подсигуряващи свободния поток на идеи.

Обновяването обаче не е възможно без промяна и на емоционалната инфраструктура. Президентските избори през 2016 г. ни показаха, че огромното количество информация и социалните мрежи може и да ни съобщават кой е любимият сладолед на всеки, но не могат да ни дадат обща цел. През 2017 г. трябва да започнем да поправяме връзките си един с друг. Вече са видни негативните последици от обвиненията и сарказма, популярни във Facebook и Twitter. Да се надяваме, че това ще ни вдъхнови да намерим ново ниво на разбиране.

През 2017 г. искам да видя сътрудничество между Силициевата долина и правителството. Между Силициевата долина и обикновените хора. Между Силициевата долина и бъдещето. Спасението е на всички, които са пострадали от глобализацията, да се дадат възможности за избор. На всеки да се даде хоризонт за развитие - тук, на Земята, не на Марс.

Парадоксално е, че технологията, която ни позволи да се харесваме с един клик, не е взела под внимание как да направи нещо полезно за обществото в дългосрочен план. Като заклет оптимист, аз обаче вярвам, че тя ще го направи. И това ни води до въпроса, който трябва да си задаваме през 2017 – ще бъде ли това годината, в която дигиталната икономика ще превърне света в по-добро място?

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.