Силният долар не се нрави на всички


Силният долар не се нрави на всички
Снимка: Thinkstock/Guliver

3863

Устойчивото укрепване на долара е заплаха за възстановяването на американските фондови индекси, негативно се отразява на печалбите на компаниите, а също така поддържа страховете относно забавянето на икономическия растеж на страната. Това се посочва в анализ на The Wall Street Journal, цитиран от БГНЕС.

В сравнение с февруари миналата година доларът нарасна с около 7,25%, при това той до неотдавна демонстрираше ръст седем поредни сесии, което позволи на доларовия индекс на WSJ напълно да си покрие загубите от тази година. Стабилността на долара противоречи на очакванията на Уолстрийт: много инвеститори предполагаха отслабване на американската валута на фона на ускорения ръст на европейските икономики и неотдавнашната промяна на риториката на Федералния резерв. Едновременно с това много икономики по света се забавят, а икономиката на САЩ се оказа по-силна на техния фон.

Укрепването на долара създава все повече проблеми за американските транснационални корпорации, които трябва да обръщат в долари получената печалба в чужбина. Компютърният гигант International Business Machines Corp, производителят на стоки за широко потребление Johnson & Johnson признават, че скъпият долар се е отразил негативно на доходите им през миналото тримесечие. Според оценката на Bank of America Merrill Lynch върху продажбите на американските компании скоро ще бъде нанесен най-сериозния удар от 2017 г., той ще бъде предизвикан от колебанията във валутните курсове. Това е лоша новина за инвеститорите, които се страхуват, че показателите от миналото тримесечие са тревожен сигнал за бичи пазар.

Поскъпването на долара се случва в неудобно за американската икономика време, тъй като все повече участници на пазара се страхуват, че забавянето на световната икономика, търговските конфликти и последиците от 2-годишния период на ожесточение на паричната и кредитна политика на Фед негативно ще се отразят на икономическия растеж на САЩ. В световен мащаб силният долар оказва натиск върху цените на суровините, които се търгуват в долари и стават по-скъпи за купувачите, използващи други валути.

Някои инвеститори смятат, че доларът има пространство за по-нататъшен ръст. Централните банки на различни страни по света, започвайки от Австралия и завършвайки с Канада, отскоро споделят позицията на ФЕД относно бъдещето на лихвите и, вероятно, разликата между доходността на американските ценни книжа и тези ни останалите страни ще остане без промяна в краткосрочна перспектива. Някои анализатори отбелязват, че повишаването на доходността на американските облигации в съчетание с относителната сила на американската икономика са аргумент за покупката на деноминирани в долари активи, въпреки вероятността от тяхното поевтиняване в близко бъдеще.

Бен Рендъл, старши стратег-анализатор в Bank of America Merrill Lynch, в началото на годината очакваше спад на долара, но през последните седмици промени своята оценка за перспективите на американската валута на по-положителна, отчитайки явните признаци за забавяне на световната икономика.

„Останалите икономики по света отслабват и можем да заявим, че американската икономика в сравнени е достатъчно силна. В тези условия е вероятно по-нататъшното укрепване на долара“, отбеляза той.

Последните данни от еврозоната потвърждават неговото мнение. По-рано през февруари прогнозата за растежа на икономиката на еврозоната за 2019 г. бяха преразгледани в посока понижаване до 1,3% от 1,9% през ноември. Причина за това станаха страховете относно перспективите за Брекзит, отслабването на търсенето от страна на Китай, а също така тревогата на инвеститорите във връзка със стремителното увеличаване на италианския държавен дълг. За изминалата година еврото намаля с над 8%.

Публикуваните в понеделник официални данни сочат, че темповете на растеж на британската икономика през 2018 г. се забавиха до най-ниското за 6 години ниво на фона на свързаната с Брекзит неизвестност.

Перспективите на останалите икономики също остават мъгляви. Растежът на китайската икономика през 2018 г. се оказа най-слабия за последните 30 години. Централната банка на Австралия по-рано през февруари предупреди за риска от по-сериозно отслабване на икономиката на фона на спада на цените на имотите и слабите продажби на дребно.

„По-рано на пазара преобладаваше мнението за целесъобразността от къси доларови позиции през 2019 г., а сега всички, които го споделяха, си плащат за това“, заяви Ед ал-Хюсеин, старши валутен анализатор в Columbia Threadneedle. Според него доларът ще продължи да расте спрямо еврото с постепенното задълбочаване на страховете на инвеститорите във връзка с икономическите рискове, свързани с Брекзит.

Доларът поскъпна спрямо останалите валути на развитите страни, но той поевтинява спрямо много валути на развиващите се икономики, които много често могат да предложат по-висока в сравнение с развитите страни доходност. Рисковете от търговията с валути на развиващите се страни могат да нараснат през последните седмици, ако страховете за бъдещето на световната икономика се запазят, а САЩ и Китай не успеят да постигнат сериозен напредък в преговорите за търговията, отбелязват инвеститорите.

Момчил Пожарлиев от BNP Paribas Asset Management през този месец оценява по-положително бъдещето на долара, за което съдейства предпазливата риторика на световните централни банки.

Сега той залага на това, че по-високата доходност в САЩ ще оказва подкрепа на долара срещу валутите на Австралия, Канада и Нова Зеландия. Той предвижда ръст на долара през първата половина на текущата година с около 5% спрямо кошницата от други валути.

„Ситуацията с долара сега изглежда различно“, каза анализаторът.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички