Скучната политика на Германия е белег за сила


Скучната политика на Германия е белег за сила
Снимка: Getty Images/Guliver

3818

Коментар на Леонид Бершидски за Bloomberg

Злобата от телевизионните дебати на Доналд Тръмп и Хилари Клинтън и вербалната фехтовка на френските кандидат-президенти все още са пресни в паметта на зрителите. Нищо чудно, че мнозина бяха разочаровани от екранния дуел между германския канцлер Ангела Меркел и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц. Според медиите Меркел спечели, но дебатът като цяло приличаше повече на коалиционен разговор, отколкото на сблъсък.

Германската преса трябва да спре с критиките. Направо си е дар от Бога, че водещите политици на страната - и двамата центристи с голяма подкрепа, се усмихват един на друг и си кимат с одобрение. Постижение е, че четирима модератори не успяха да провокират Меркел и Шулц да се скарат. Германия очевидно е по-напред от почти целия останал западен свят.

В САЩ политическото разделение стана по-осезаемо след победата на Тръмп. В Нидерландия още не е сформирано правителство след изборите през март също поради спорове между партиите. Във Франция популярността на Еманюел Макрон спада стремглаво, тъй като победата му бе резултат от тактически вот срещи националистите, а не от искрена подкрепа за програмата му. Във Великобритания няма признаци, че политическата буря, която последва вота за Brexit, ще приключи. 

Германия не иска подобни неща. Тя си има Шулц и Меркел, като към момента и двамата имат шансове да спечелят.

Анализаторите се опитаха да си свършат работата след дебата. Описаха леката критика на Шулц към бежанската политика на Меркел като "офанзивна" и разчетоха в забележките му към турския президент Ердоган евентуална по-строга външна политика. Но разликата между двамата политици беше само в това, че Меркел - като действащ канцлер - имаше по-малко свобода да говори открито. Анкетите след дебата обаче показаха, че тя буди повече доверие.

Двамата стояха и спокойно обсъждаха времето, нужно за одобрение за получаване на убежище (според Шулц - прекалено дълго), пенсионната възраст (Шулц: Вашата партия иска да я вдигне на 70 г., Меркел: Всъщност нямам проблем да е 67 г.), магистралите (и двамата са доволни от тях), Турция (и двамата са недоволни от атаките на Ердоган срещу човешките права), парите за средната класа (и двамата обещават повече) и автомобилната индустрия (всичко било въпрос на баланс между интересите на работниците, германската икономика и потребителите).

Никой не поиска да строи стена по границата, да спре имиграцията, да проведе референдум за членството в ЕС, да поведе война някъде, да намали социалната сигурност. Никой не спомена Украйна или Северна Корея, а Русия се "промъкна" в разговора само когато и Шулц, и Меркел заклеймиха решението на бившия канцлер Герхард Шрьодер да влезе в борда на директорите на руската държавна петролна компания "Роснефт".

Макар мнозина да очакваха Германия да поеме по-съществена роля в международно отношение сега, когато лидерството на САЩ е под въпрос, германските планове са - както винаги - насочени навътре. Ако гласоподавателите са очаквали нещо по-бляскаво или радикално, биха дали по-голяма подкрепа на крайно левите и крайно десните партии.

Както Меркел каза в края на дебата, най-голямото предизвикателство е подсигуряването на германския просперитет в следващите 10 години. Страната не е имунизирана срещи хаос, още повече когато съседите ѝ са политически нестабилни. Но борбата с това просто изисква спокойно, внимателно преглеждане на всички детайли. Меркел спечели телевизионния дуел, като отрази точно тази нагласа. Ако сте гласоподавател на друга държава, трябва да завиждате на германците.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички