Тефлоновият президент


Тефлоновият президент
Снимка: Getty Images/Guliver

3112

Защо всеки нов скандал рикошира от Доналд Тръмп като от броня? Какво прави неговата партия и привържениците му толкова покорни? Психолози и политолози се опитват да разгадаят "феномена Тръмп".

Какъв точно е скандалът сега? Всъщност има ли някакво значение? Всеки път, когато американският президент предприеме нещо, светът затаява дъх. "Този път премина всякакви граници! Крайно време е да бъде свален от поста!" Откакто Тръмп встъпи в длъжност, почти ежедневно чуваме подобни призиви. И после всичко утихва. Така и сега. Информациите, че Тръмп е помолил вече уволнения шеф на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу бившия съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин, навярно също ще останат без всякакво последствие. Обвинението, че президентът се е намесил в независимостта на правосъдието, е доста тежко. Но до процедура за импийчмънт едва ли ще се стигне, колкото и да се надяват противниците на Тръмп, особено тези в чужбина.

"Никой засега няма да посмее да се изправи срещу него"

Докато мнозинството от депутатите и сенаторите от Републиканската партия стоят твърдо зад него, Тръмп може да се опасява от остри критики и подигравки в пресата, но не и от импийчмънт, казва политологът от университета в Кьолн Томас Йегер в интервю за ДВ. "След година и половина предстоят избори за Камарата на представителите и за една трета от сенаторите. А републиканският електорат продължава да харесва Тръмп. Президентът умее изключително добре да събира дарения, а има и достатъчно собствени финансови ресурси. Затова никой засега няма да посмее да се изправи срещу него", казва Томас Йегер.

Професорът за американски изследвания към университета в Лайпциг Кристър Гарет все пак съзира и малки признаци на недоволство сред републиканците. "Все повече републиканци се дистанцират от него. Въпреки това те са опиянени от изгледите за власт. С Тръмп те биха могли да прокарат нови реформи в здравеопазването, данъчната сфера и в икономиката", казва той.

Томас Йегер смята Тръмп за ярък представител на „десния завой” сред републиканците. "Той е краен в оценките си и обвинява опозицията в "предатeлство спрямо САЩ". Речта му при встъпването в длъжност беше програмна и не е остаряла, макар че обичайното политическо ежедневие междувременно застигна и него.

"Голяма част от американците са много критично настроени към собствената политическа система. Само една пета от американските граждани са доволни от работата на Конгреса, а близо 80 на сто от тях дори са на мнение, че Конгресът е нещо като Авгиев обор, който трябва да бъде прочистен. И разчитат, че Тръмп ще свърши тази работа, затова и го избраха за президент. Същото се отнася и до американските медии. „Ню Йорк таймс” и „Вашигтон пост” се ползват с високо реноме в Европа, но хората в Америка гледат на тях като на едностранчиви рупори на властта. Според Томас Йегер, критиките срещу президента само затвърждават мнението на много от избирателите, че Тръмп е прав.

Агресивен и егоцентричен – неговите избиратели харесват именно това

В разговор с ДВ психоаналитикът Ханс-Юрген Вирт казва, че именно непредсказуемото поведение на Тръмп впечатлява неговите избиратели. "Те се въодушевяват от факта, че Тръмп постоянно изпада в афект, че не се придържа към писаните и неписани закони на политиката. В момента не може да се предвиди дали той ще подобри материалното положение на своите избиратели, както обеща в изборната борба. Но избирателите не го укоряват, защото времето беше твърде малко за това.

Фактът, че Тръмп се държи също толкова хаотично и агресивно, както и по времето на предизборната борба, според неговите избиратели, е доказателство за това, че той смята да изпълни обещанията си", казва психологът.

Според него, критиките рикошират от президента като от стена, защото Тръмп смята самия себе си за еталон. Той вярва, че стои над закона, че има право да потъпква законите, когато сметне това за необходимо. Убеден е, че ще влезе в историята като най-добрия, най-умния и преди всичко най-успешния президент на САЩ. И това пресилено самочувствие е като танкова броня, която отбива всяка критика", казва Ханс-Юрген Вирт. А политологът Томас Йегер иронично прогнозира: "Още доста време ще се събуждаме с все нови новини за Тръмп".

Източник: "Дойче Веле България"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички