Винаги става по начина на Рекс Тилерсън


Винаги става по начина на Рекс Тилерсън
Снимка: Getty Images/Guliver

3625

Рекс Тилерсън, който е сключвал големи петролни сделки и е развивал тесни връзки с чуждестранни лидери по света като шеф на ExxonMobil, ще трябва да промени съществено курса си като дипломат № 1 на САЩ.

Тилерсън (64) е шеф на най-голямата в света публично търгувана петролна компания от 2006 г. насам, и е прекарал кариерата си там, където са въглеводородите са. Това често е означавало да преговаря с автократи и да плава във водите на политически нестабилни страни или на такива с незавидно спазване правата на човека.

Равнището на спокойствие на Тилерсън с чуждестранни лидери е основен източник на неговата привлекателност за новоизбрания президент Доналд Тръмп, но е сигурно, че ще бъде подложено на внимателно разглеждане по време на неговото изслушване пред Сената.

"Имам много близки отношения с президента Владимир Путин," каза Тилерсън през февруари в Университета на Тексас в Остин.“Не съм съгласен с всичко, което той прави, но той разбира, че аз съм бизнесмен. Моята компания инвестира много пари в Русия доста успешно.“

Но Тилерсън отправи критики към западните санкции срещу Русия след инвазията в Крим.

Попитан на пресконференция в петък какво е да имаш държавен секретар с тесни връзки с Русия, президентът Барак Обама каза, че ще има възможност за задаване на въпроси по отношение на назначенията, правени от Тръмп, по време на процеса за утвърждаване на предложените хора. „Ще има достатъчно време за членовете на сената да се запознаят с досиетата на всички негови предложения и да решат дали те са подходящи за тази работа“, каза Обама пред репортери.

„Аз съм бизнесмен“

Инженер по образование, Тилерсън е представлявал ExxonMobil в безброй отправящи политически предизвикателства страни като Ангола, Чад, Екваториална Гвинея, Ирак, Либия, Саудитска Арабия и Йемен.

Когато е в чужбина, Тилерсън често използва мантрата "Аз съм бизнесмен", за да опише своята мисия.

"Едно от нещата, които научих рано, когато започнах да работя в чужбина с чужденци ... е да се направи така, че правителствата на приемащите, дали в Русия, Йемен или в Близкия изток, да разбират, че аз не съм правителството на САЩ ", заяви Тилерсън. „Аз не съм тук, за да представлявам интересите на американското правителство. Аз не съм тук, за да защитавам, не съм тук, за да критикувам. Аз съм бизнесмен.“

Миналото на Тилерсън включва решението от 2006 г. да продължи да изпомпва петрол в Чад въпреки критиките от страна на Световната банка, че президентът Идрис Деби използва приходите от петрол за финансиране на военни действия, а не за населението.

През 2009 г. ExxonMobil спечели договор за три ключови петролни находища в Нигерия, въпреки че предложи само 1,5 млрд долара, в сравнение с офертата за 3,75 млрд. долара от китайския съперник CNOOC.

Този повратен договор дойде, след като Тилерсън лично се намеси пред тогавашния президент Умару Муса Ярадуа, каза пред AFP запознат с въпроса човек. ExxonMobil отказа да коментира.

За разлика от този случай, ExxonMobil взе твърда линия във Венецуела, когато през 2007 г. предпочете да излезе от южноамериканската държава, отколкото да се задълбава в исканията на тогавашния президент Уго Чавес, който отново национализира малкото нефтени находища, които позволяваха частно участие в контролираната от държавата индустрия.

От ExxonMobil също са се хвалили с достъпа до американски президенти, каза източник, запознат с африканските петролни интереси.

Самият Тилерсън каза, че е имало два случая, когато той е контактувал с Белия дом въз основа на чуждестранните си контакти. "Аз го направих, защото това е въпрос на национална сигурност и те не знаят как да изпратят съобщението на Белия дом", каза Тилерсън.на среща в Остин.

Притеснения за климатичните промени

Но неправителствени организации са посочили множество притеснения от новата роля на Тилерсън, като се започне от спорното наследство от ExxonMobil за опазване на климата до скептицизъм относно това дали той може да се промени от представляващи голяма частна петролна компания към по-широката власт да представлява интересите на САЩ на световната сцена.

"Това, което е добро за Exxon, не е непременно добро за Америка", каза Зорка Милин, старши юрисконсулт в Global Witness. "Петролните компании наистина не вземат предвид обществения интерес", каза тя. "Искаме ли този вид опит при държавен служител? Вярваме ли, че те ще поставят обществения интерес на първо място?".

И Патриша Дейли, изпълнителен директор на Tri-State Coalition for Responsible Investment, предупреди, че в отношенията с Тилерсън "Ако не се съгласите с него, край на историята. Винаги става по неговия начин."

Източник: БГНЕС. Заглавието е на Expert.bg.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички