Време е Абрамович да продаде "Челси"


Време е Абрамович да продаде "Челси"
Снимка: Getty Images/Guliver

4479

Коментар на Леонид Бершидски за Bloomberg

Из Великобритания се носят слухове, че Роман Абрамович се готви да продаде "Челси". Независимо дали те се окажат верни или не, руският олигарх със сигурност трябва да се отърве от отбора. При настоящия политически климат вече няма смисъл от нещо, което бе на първо място инвестиция в престижа и чак на второ - във футбола.

Абрамович купи "Челси" през 2003 г. В същата година Михаил Ходорковский, тогавашният собственик на най-голямата петролна компания в Русия, бе арестуван, след като се противопостави на нареждането на Путин да спре да финансира либерални политици.

Абрамович не е имал скандали с Путин, но явно разбра, че съсредоточването на активите му само в Русия го поставя в опасна ситуация. Сриването на бизнеса на Ходорковский го доказа. Затова и Абрамович си построи база на Запад, където обаче трябваше да спечели доверието на хората - трудна задача за някой, натрупал парите си при руските приватизации през 90-те.

"Челси" изглеждаше идеален за целта. След като наля 1,2 млрд. евро в отбора, руснакът си спечели статут на знаменитост и любовта на феновете.

От 2014 г. насам обаче агресивната външна политика на Путин направи такива придобивки безсмислени, поне в САЩ и Великобритания, където Русия е разглеждана като враг. В Щатите описват руските олигарси като "инструменти на режима на Путин". Британските връзки с Москва пък се влошиха след скандала с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

"Челси" може и да има сантиментална стойност за Абрамович, но британските власти задържаха издаването на визата му през май и като цяло го третират като второкласен милиардер. Няма голям смисъл да задържа отбор, изсмукващ ресурсите му и даващ му в замяна твърде малко социални привилегии. През сезон 2016/2017 "Челси" изкара печалба от 15,6 млн. паунда (преди данъчно облагане), благодарение най-вече на продажби на играчи, компенсирали големи оперативни загуби. 

Милиардерът ще трябва да търси цена за отбора, с която да върне инвестицията си. Дълговете на "сините" обаче са близо 800 млн. евро, сочат данни на Soccerex.

Според Times, Абрамович иска 2,5 млн. паунда за клуба. Това би била повече от адекватна компенсация за проекта му за изграждане на репутация, който агресията на Путин провали.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички