Възходът на микропрофесията


Възходът на микропрофесията
Снимка: Getty Images / Guliver

3776

Материал на Алина Дизик за BBC

Когато Жан-Филип Мишел, кариерен консултант от Торонто, работи с ученици, той не използва думата "професия", нито ги пита какви искат да станат като пораснат. Вместо това ги кара да изберат определено умение, което искат да овладеят - не да казват например "Искам да стана лекар", а да си поставят цел: "Искам да бъде състрадателен и да се науча да помагам."

Може би изглежда малко езотерично, но промяната обуславя по-информиран избор. Според Мишел когато човек първо е решил какво умение иска да има, след това избира кариера, която го прави много по-удовлетворен. Даже не става дума точно за кариера, а за различни дейности, които му помагат да се придвижва от едно професионално ниво на друго.

"Хората трябва да спрат да мислят за професии и да започнат да мислят за предизвикателства и проблеми", казва консултантът. Това може и да е трудно за по-възрастните поколения, но едва ли ще е проблем за младите, които вече избягват традиционните университетски специалности.

Следващите поколения трябва да бъдат подготвени за бъдещето, когато ще има множество микропрофесии, насочени към служители, които притежават разнообразни умения. Ще говорим за "портфолио кариери" - такива, които се състоят от няколко съвсем различни проекти и роли.

Залезът на традиционното

Футуристите и експертите в сферата на човешките ресурси казват, че нашият професионален път вече ще се изпълва с няколко дългосрочни ангажимента, които ще изпълняваме едновременно.

"Вместо да идентифицираш работата си с една дума, ще трябва непрестанно да добавят нови умения към автобиографията си, за да отговориш на търсенето на трудовия пазар", казва Джийн Мейстър, автор на книгата "The Future Workplace Experience". 

Това означава, че от младите служители ще се изисква да са още по-гъвкави и отворени към нови неща.

Предпоставките вече са тук - често срещано е един човек да поема различни роли в рамките на една компания. Постове и задължения се смесват и става все по-трудно да се измислят имена на новите професии в технологиите и бизнеса.

Вътрешен фрийлансър?

Идеята за "портфолио кариери" датира от края на 80-те години на миналия век, но чак сега излиза от теорията и започва да се превръща в практика. Новите технологии създадоха и много нови възможности в икономиката и концепцията за микропрофесия си проби път нагоре.

Все повече компании предлагат фрийланс проекти на служителите си или пък дават опция служителят да си избере върху какво да работи, вместо да му приписват специфично задължение или да го ограничават до един отдел.

Фирми, които вече са приложили стратегията, твърдят, че тя намалява шанса подчинените да поискат да сменят работното си място. Микропрофесиите създават усещане за автономност и свободен дух.    

Избирането на кариера

Когато говорим за дългосрочна заетост, "портфолио кариерите" си имат своите минуси. Ако непрекъснато скачате от един проект на друг, изглеждате хаотични и самите вие трудно намирате стъпките към успеха. Освен това нашата идентичност до голяма степен се оформя от работата ни, което не се вписва в идеята за микропрофесии. А и въпреки че някои компании експериментират, традиционните възприятия продължават да са заложени в повечето от тях. Най-голямата бариера пред адаптирането е закостенелият начин на мислене, казват експертите.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички