Защо Израел е Меката на иновациите и технологичния потенциал?


Защо Израел е Меката на иновациите и технологичния потенциал?
Снимка:

5712

Материал на Сам Шед, публикуван в Business Insider.

Появил се на световната карта едва преди 68 години, днес Израел си е спечелил славата на един от най-добре развитите притегателни центрове за технологии и иновации. Близо 300 са мултинационалните компании от Силициевата долина, които са отворили свои офиси, впоследствие са придобили различни малки местни стартъпи и развиват успешно дейността в страната.

Google, Facebook и Microsoft са сред компаниите избрали Израел за място за създаването на свои филиали, но каква е тайната, която привлича големите компании да инвестират именно тук, разкриха някои от ръководителите на компаниите по време на провела се в Тел Авив конференция на световни лидери на технологични пазар.

"Хората в Израел са много иновативни. Те чупят нещата, поправят ги, креативни са. Това е наистина нещо специално", казва Дон Додж, програмист и партньор в Google. Компанията разкрива своя първи офис в държавата през 2006 г. В момента в него работят над 600 инженери в различни области – от основните продукти на Google до Google Maps, Live Results и т.н. Според Додж има много други инженери, които биха могли да бъдат наети и срещу по-ниско заплащане в Русия, Индия, Китай, но те не са толкова добри, колкото тези тук, които са възпитаници на Университета в Тел Авив. Освен офис, компанията има и изграден кампус за оказване на помощ на млади предприемачи там.

Ади Софер Тини е изпълнителен директор на офиса на Facebook, създаден в Израел преди три години, който в момента представлява малък екип за научноизследователска и развойна дейност и работи пряко с предприемачи от местните технологични среди. Софер Тини казва, че нейният екип е имал ключова роля за пускането на един от последните продукти на социалната платформа, но не уточнява кой точно е той. Причините за ефективността и добрите резултатите на екипа ѝ, според нея, се дължат на факта, че страната предлага изключителен ресурс от квалифицирани кадри.

"Тук е пълно с невероятно талантливи хора с иновативен начин на мислене", казва Софер Тини.

Следвайки фирмената политика на главния офис на компанията в Силициевата долина, и в Израел инженерите правят технологични пробиви, докато се разхождат със сандали вместо с официални обувки.

"Нещо странно се случва тук. Тук има някаква магия, която не мога да обясня, но Израел е място, където всички мултикултурни различия се сливат в едно и се чувстват като у дома си", обяснява Ади Саффер Тини.

Зак Уайсфелд, управител на отдела на Microsoft за глобални акслератори (Microsoft Global Accelerators) разказва, че офисът на компанията в Израел е увеличил служителите си многократно от своето основаване досега, като днес там работят близо 1000 души. Технологичният гигант позиционира там свой екип за научноизследователска и развойна дейност преди цели 25 години.

В интервю за Business Insider Уайсфелд споделя, че голям брой технологични открития са направени именно от този екип, добавяйки, че голяма заслуга за това има работата на Microsoft с множество стартъп компании от региона, които са водещи в разработките в значими технологични сфери като изкуствения интелект например.

"Тук има изключителен интелектуален потенциал, който се усеща дори във въздуха. И хората го влагат в развиването на всички възможни насоки – земеделие, медицина, роботика. Първоначалният контакт с местните разбирания за пазара, за правенето на бизнес и културата като цяло може да е малко объркващ, но в края на деня всичко си идва на мястото и резултатите го доказват", казва Уайсфелд.

И други световни технологични лидери разполагат свои научноизследователски центрове в Израел, но около тях се тръби по-малко. Такива са например местните офиси на Apple, Amazon, Intel и др. Всички факти обаче сочат едно - Израел е Меката на иновациите и технологичния потенциал на бъдещето.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички