Поскъпване със 17% на синьото гориво искат от "Булгаргаз"


Поскъпване със 17% на синьото гориво искат от "Булгаргаз"
Снимка: Pixabay

1954

Природният газ да струва 33 лева и 38 стотинки за мегаватчас без такси и налози през този месец, поиска "Булгаргаз" от енергийния регулатор. 

Това става със закъснение от 19 дни, тъй като малко преди парламентарните избори Министерството на енергетиката назначи проверка на газовата компания, която тогава изчисли, че е необходимо поскъпване от около 13%. Поскъпване на газа с 13% иска Булгаргаз, КЕВР решава на 1 април

От страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) тогава бе констатирана положителна разлика за 2020 г. между прогнозните и отчетените от „Булгаргаз“ ЕАД разходи за доставка на природен газ. В следствие на това предложената от дружеството цена на природния газ за месец април 2021 г. бе намалена с размера на установения от КЕВР надвзет приход и енергийното министерство стартира проверка на дружеството. Министерството на енергетиката ще проверява „Булгаргаз“

Проверката не установи нарушения и "Булгаргаз" актуализира и вчера внесе своето заявление за поскъпване на газа. То предвижда през текущия месец поскъпването на синьото гориво да е близо 17 на сто, предаде БНР. 

Като причина се посочва продължаващата тенденция на увеличение на цените на европейските борси, като у нас цената остава под средната за Европа.

Предвижда се регулаторът да утвърди цените в сряда.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички