Поскъпват ли дрехите тази зима?


Поскъпват ли дрехите тази зима?
Снимка: remixshop.com

5136

След двегодишна стагнация, светът на модата може да си отдъхне. Хората се завърнаха в нормалността и това ги накара да разгледат, премерят и подновят гардеробите си. Но наред с по-леките COVID-19 мерки в повечето западни държави нов злодей се задава на хоризонта - инфлацията.

Всички европейски държави вече официално се движат към двуцифрена инфлация според данни на Евростат. Дори рекордьорът по ниска инфлация – Франция, отбеляза нов връх от 6.08% преди броени дни. Средната инфлация за Европа е 8.6%, а прогнозите на Международния валутен фонд и Statista показват, че потенциална тежка енергийна зима в Европа ще тласне Еврозоната към двуцифрена инфлация.

В България положението също не е розово. Инфлацията официално мина 14%. Много нашенци се страхуват, че реалната инфлация е още по-висока. Притеснението идва на фона на новите данни от Националния статистически институт, които показват 42.5% ръст на цените на продукцията спрямо миналата година.

Цените на горивата и газа също и съпътстващите проблеми свързани с енергийната криза на страната също удрят по джоба на българина, където поскъпването достигна почти 100% за някои производства, а от там това увеличение се прехвърли и към крайната цена за потребителите. Увеличението на цените в хранително-вкусовата промишленост е над 25% спрямо миналата година по същото време.

Дали и с колко ще поскъпнат дрехите?

Бързият отговор е "не по-малко от 3%". Това са данните за международната модна конюнктура според модната медийна компания The Business of Fashion и нейния годишен доклад. Ако възстановяването в САЩ и Китай е почти 100%, то Европа изостава. На стария континент покачването на цените в средния клас дрехи е над 10%. Именно този сегмент е и най-притиснат от ниското търсене на дрехи, което съпътстваше пандемията през 2020 и 2021 година. Новият тренд е да се търсят предимно дрехи с най-висок % отстъпка без особено значение марката. В контраст, вторият основен ръст на търсенето е в луксозния сегмент. Там, повишаването на цените е почти незабележимо, но търсенето е значително – с 20% повече в световен мащаб, а в Европа - едва 5%. Причината е, че все повече хора работещи в дома се завръщат в офиса и искат да направят впечатление.

Когато погледнем ценовия етикет обаче, имаме друг казус. Цените, на които се продават и купуват дрехи, расте допълнително поради енергийните проблеми на Европа и много хора, не само в България, но и в Централна и Източна Европа, преоткриват аутлет и дрехите втора ръка. Един от лидерите на кръговата мода в България - Remix реализира инвестиция от 20 милиона лева в логистичен център в с. Равно Поле, Софийска област с цел да покрие новата действителност на модния пазар. Равно поле става център за кръгова мода с инвестиция за 20 млн. лева

От бранда съобщават за потенциална възможност за обработка на над 60 000 артикула на дневна база и отчитат хиляди поръчки всеки ден. Това е и в крак с новите изисквания за устойчивите текстилни изделия на ЕС, която цели именно удължаване на живота на дрехите.

Не е ясно дали този темп ще продължи но едно е сигурно: за да държат средните цени на продуктите без видима промяна за крайния потребител, редица световни брандове предлагат все по-големи отстъпки. Но когато става дума за намаления, най-големите отстъпки отново често се забелязват при търговците на кръгова мода. Редица категории продукти на Remix като дънки, блузи, рокли и дори обувки често се предлагат а и са все по-голяма част от живота на модерния човек, който иска не само да запази покупателната способност на бюджета си, но и да опази околната среда - основна стратегия и на самия Европейски Съюз.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички