Повече от половината шофьори в България карат с превишена скорост в населените места


Повече от половината шофьори в България карат с превишена скорост в населените места
Снимка: iStock

2821

55% от водачите в България управляват моторни превозни средства с превишена скорост в населените места. Това е едно от заключенията от приключилия двугодишен проект Baseline, по който Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ работи заедно с 18 държави от ЕС. Индикаторите са определени от ЕК и се очаква чрез тях да бъдат установени с по-голяма точност основните причини за пътнотранспортните произшествия.

Според анализа страната ни е една от последните сред участващите в проучването по правилно ползване на предпазен колан. Оказва се, че само 86% от българските шофьори ползват правилно коланите. По-зле се представя само Гърция (70%). Лидер в този параметър е Германия (99% правилно ползване на коланите).

Много по-лоши резултати отчита страната ни, когато става дума за ползване на колани от пътници, придружаващи водачите. Ползват се в едва 36% (магистрали), 30% (градски пътища) и 31% (селските пътища) от пътуванията. Каски ползват 97% от шофьорите на мотоциклети и 90,6% от пътниците. За сравнение – в Литва 100% от шофьорите на мотори са с каски. При велосипедистите страната ни е на дъното – 17,8% от велосипедистите по градски пътища и 27% от тези по селски пътища, имат каски. В Малта водят по показателя, там 72,7% в първия случай и 86,8% във втория са с каски.

Проектът ще продължи с ново измерване на тези ключови показатели, чиято цел е с периодична честота да се измерва високорисковото поведение на участниците в движението, за да се проследи ефектът от предприетите мерки, обясни д-р Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", цитиран от Novinite.com.

„Нашите препоръки са в 3 направления: подобряване на обучението на водачите, повишаване на тяхната информираност и затягане на контрола“, посочи той. По думите му при скорост от 80 км/ч сблъсък би предизвикал трагичен инцидент за пешеходеца, ако ситуацията стане на пешеходна пътека.

Другите ключови показатели, проучени в проекта, са шофирането в нетрезво състояние, използването на предпазни колани и детски обезопасителни системи, отвличането на вниманието и използването на каски от велосипедисти и мотоциклетисти.

Данните са събрани на 282 места на територията на страната в населени и ненаселени места, включително магистрали.

„Статистиката сочи, че произшествията се случват по един и същи начин – заради превишена скорост. Важно е да се намали скоростта на движение в населените места, на завоите и когато пътната обстановка се е променила“, отбелязва експертът Алекси Кесяков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

НАП и нотариуси ще проверяват достоверни ли са пълномощните за сделки с коли

Караме най-старите коли в цяла Европа, но почти всяко семейство е с автомобил

Ето какви автомобили се продават най-много в България

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички