Предлагат поскъпване на услугите на 7 ВиК дружества, най-значително - в София и Разград


Предлагат поскъпване на услугите на 7 ВиК дружества, най-значително - в София и Разград
Снимка: iStock/Guliver

2869

През 2021 г. се предвижда повишение на цените на услугите на 7 ВиК дружества, като най-значително ще е за София и Разград - с 6%. За 16 ВиК дружества е планирано намаление, за други дружествата промяна в цената не се предвижда. Това стана ясно от проведеното в открито заседание на КЕВР обсъждане на изменение на цените на услугите на ВиК дружествата от Нова година. 

Представителите на ВиК дружествата, за които се предвижда намаление на цените, възразиха и посочиха, че това ще доведе до тежки финансови затруднения, воден режим, неизпълнение на проекти по оперативни програми и дори до фалити. Според тях регулаторът е следвало да отчете възникнали затруднения като влошените климатични условия, високите разходи за електроенергия в резултат на повишените й цени, както и необходимостта от повишаване на ниските възнаграждения в сектора. 

Синдикалисти от водния сектор настояха КЕВР да преразгледа предложението си за новите цени на ВиК услугите за 2021 г. и предупредиха, че в противен случай е възможно да преминат към протестни действия. Според тях предлаганото поевтиняване на повечето места в страната ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата, на заплащането на работещите в сектора и може да доведе до водна криза.

Омбудсманът призова регулатора да преразгледа предложенията си за повишение на цените в отделни области като необоснована мярка с оглед непромененото качество на ВиК услугите.

Председателят на ВиК холдинг инж. Иван Иванов подчерта, че драстичното намаление на цените е в ущърб на потребителите и поставя под риск стартиралите проекти по ОП „Околна среда“ във ВиК сектора. 

В двуседмичен срок участниците в общественото обсъждане могат да внесат в КЕВР писмени становища по проекта за решение за изменение на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услуги за 2021 г., съобщи регулаторът.

Окончателно решение ще бъде взето от КЕВР на закрито заседание на 30 декември 2020 година.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички