Предложение: ЧСИ да помагат при събирането на глоби на КАТ


Предложение: ЧСИ да помагат при събирането на глоби на КАТ
Снимка:

2274

Частните съдебни изпълнители да помагат при събирането на глобите на КАТ, предлага Камарата им. Тя вече е разпратила писма за това до премиера и министрите на финансите и вътрешните работи. Целта е не само да има по-висока събираемост на глобите, но и да се дисциплинират шофьорите, пише "Монитор".

"Нашето предложение е най-тежките случаи с рецидивисти на пътя, които имат десетки наказания и неплатени глоби да бъдат възложени на ЧСИ с цел превенция", каза председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. От Министерство на финансите вече дали положителен отговор на предложението, чака се становище на МВР. "Пратихме 2 писма до вътрешното министерство - на 30 май и 8 август, но още няма отговор", каза Дичев.

Оказва се, че наказанията на много несциплинирани шофьори, които си мислят, че правилата за тях не важат, реално не са приложени. Това чуство за безнаказаност е голям проблем на обществото и е причина за огромния брой жертви и ранени на пътя. Всеки ден в пресата се изнасят случаи на тежки катастрофи с пияни или дрогирани шофьори", каза Дичев.

Според него всяка година у нас остават несъбрани десетки милиони от глоби. Давността за тях е 2 г. Според данни, огласени наскоро, събираемостта на глобите у нас е между 65 и 70 %. Санкциите в по-малък размер се събират по-лесно.

Държавата харчи пари за пощенски услуги, телефони, заплати на служители, консумативи и др. Може да се получи така, че за вземане от 50 лв. тя да похарчи 100 лв. Ако събирането на глобите се възложи на ЧСИ, държавата и общините няма да плащат нито стотинка, а ще съберат десетки милиони. Разходите остават за длъжника, а в случай на неуспех - за съдебния изпълнител, обясни Дичев. От години ЧСИ събират вземанията на общините и съдилищата.

Този модел вече действа успешно в държави като Франция, Холандия, Белгия и др. Идеята не е нова и се обсъжда от 2006-2007 г. Законодателна промяна не е нужна и начина на събиране на глобите може да се уреди с едно споразумение за сътрудничество между ЧСИ и министерствата.

Другата идея е по-скоро у нас да се въведе електронен запор. Това е платформа, през която банките и съдебните изпълнители могат по-лесно да си разменят всякакъв вид съобщения, включително и за запори. Чрез нея таксите ще се намалят, работата ще се ускори, ще се пестят средства и ще има защита за длъжника, тъй като ще се избегнат грешки.

За въвеждането на електронен запор има готов софтуер, изработен заедно с банките. От години обаче се чака наредба, която се подготвя в Министерството на правосъдието.

Дичев каза още, че последните промени в ГКП не могат да се оценят еднозначно. "Този път законодателят залитна в посока на длъжника, през 2007 г. беше в посока на кредитора. Има немалко вредни измемения, но има и множество положителни, например въвеждането на електронните търгове", добави той. С промените в ГКП се въведе таван за всички вземания, а таксите бяха сериозно намалени.

При електронните търгове пък съдебният изпълнител само ще отстранява участниците, които нямат право да наддават. В самата платформа ще се въвежда само актуалната цена. Всеки ще може да наддава без да има представа кои са другите, които наддават.

За съжаление, в последните месеци съдебните изпълнители бяха превърнати в изкупителна жертва на всички съществуващи и несъществуващи проблеми при събиране на вземания. Забрави се, че съдебният изпълнител, независимо частен или държавен, изпълнява актове на съда. Той никога не съди и не казва кой е крив и кой прав, кой дължи и кой не, или колко, обясни Дичев.

За първите 6 месеца на годината ЧСИ са събрали от длъжници 600 млн. лв., които влизат в бюджета. Само в полза на гражданите са събрани 92 млн.лв. Ръст има по отношение на вземанията за издръжка - до юли т.. те са 2,2 млн.лв., а за заплати - 5,5 млн.лв. За цялата 2016 г. събраните вземания са били съответно - 3 млн.лв. за издържки и 8 млн.лв. - за заплати.

Намаляват делата за събиране на вземанията на съдилищата. Те са 5200, при 16 000 за цялата 2016 г. Събраните пари обаче се увеличават - 800 000 лв. само за първата половина на 2017 г.

Увеличават се и дисциплинарните дела срещу съдебните изпълнители - от началото на годината до 7 декември те са 61, а през 2016 г.- 46. През 2017 г. Съветът на Камарата на ЧСИ е взел 33 решения за образуване на дисциплинарки. Внесъл е 10 искания за лишаване от правоспособност и е предложил на дисциплинарната комисия да наложи 7 наказания за глоба на 5000 лв.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички