Предложение: Да се спират за година помощите за дете, ако то не ходи на училище


Предложение: Да се спират за година помощите за дете, ако то не ходи на училище
Снимка: БГНЕС

2474

ГЕРБ ще внесе законодателни промени, предвиждащи спиране на семейните помощи за дете, ако то не посещава редовно училище. Това съобщиха от партията на брифинг.

Предложението има за цел да въведе по-строго обсъждане на получаването на месечните помощи за безработни, помощите за плащането на наем на общинско жилище и месечните помощи за деца с редовното посещаване на децата в задължителната предучилищна и училищна форма на образование.

„Отпадането от образователната система е един сериозен проблем, който има негативно въздействие в дългосрочен план. Когато тези деца, които не посещават училище пораснат, те трябва да се включат на пазара на труда. Липсата на образование и квалификация ги прави неконкурентоспособни и много често те стават контингет на системата за социално подпомагане“, обясни депутатът на управляващите Светлана Ангелова.

Така, ако дете отсъства без уважителна причина повече от 3 дни в месеца от задължителната форма на предучилищно образование, както и 5 учебни часа за ученик, семейството ще бъде лишено от семейни помощи за съответното дете за срок от една година.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков поясни, че предложението предвижда още еднократна помощ за семейства, чиито деца тръгват на училище, да се изплаща на две части - половината в началото на учебната година, а втората половина в началото на втория срок, но единствено при положение, че детето продължава да посещава училище. Прекратените и спрените помощи пък ще бъдат използвани за цели, свързани с насърчаване на развитието и обучението на децата.

От своя страна образователният министър Красимир Вълчев допълни, че правото на образоване на децата всъщност е задължение на родителите.

„Трябва да използваме всички инструменти. Това е една малка крачка, която правим. Гласът и призивите, които чуваме са за засилване на санкционния механизъм. Законопроектът е крачка в тази посока“, аргументира се той.

Управляващите обаче припомниха, че има и други видове социално подпомагане, които не са свързани с посещенията на децата в училище.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички