Предприемачи подсказват на Борисов какво да направи, за да умилостиви протестите


Предприемачи подсказват на Борисов какво да направи, за да умилостиви протестите
Снимка: БГНЕС

10889

Може би никога не сте чувал за нас, но ние сме работодателска организация, в която сме се събрали вече над 500 високотехнологични компании, в които работят над 10 000 предимно млади хора. Така председателят на Българската стартъп асоциация (BESCO) Добромир Иванов се обръща към премиера Бойко Борисов.

Всъщност, в общо 20 страници Иванов прави 28 предложения на Борисов какви политики да въведе, за да подобри икономическата ситуация в България и съответно това да подобри като цяло ситуацията в страната.

На първо място, Иванов подсказва на Борисов да премахне наредбата за касовите апарати (Н-18). Тя така и не влезе в сила в пълен обем съгласно визията на финансовия министър Владислав Горанов. Иванов специално посочва, че тази наредба е неприложима за бизнес, занимаващ се с високи технологии или електронни магазини – може да действа само за конвенционален бизнес.

Други по-значими искания са гаранция, че няма повече да се повишава осигурителният праг, докато изтече мандатът на това правителство, реформа в пенсионно-осигурителната система, за да може пенсионните фондове да инвестират в алтернативни инвестиционни фондове, въвеждане на стартъп виза за България, с което да се създаде реална среда за развиване на стартъпи т.е. на прохождащи бизнес идеи, подобряване на синята карта – да не е над 5 месеца, при средно за ЕС ниво от 2 седмици до 1 месец, приемане на Закон за личния фалит, по-бърза ликвидация на фирми, а не процесът да струва между 600 и 1000 лв. при положение, че с 30 до 50 лв. годишно може фирмата да си стои в Търговския регистър, макар да не върши нищо.

Освен това, BESCO иска и да се прави законодателна разлика между това стартъп да е взел заем и голяма фирма да е направила същото, но да не може да го върне. Едно е 10 000 лева, едно е 1 000 000 лева, е тезата.

Дистанционната работа да се регламентира в Кодекса на труда, да се реформира трудовата медицина, да няма двойно данъчно облагане при определен финансов праг – за по-малки суми то да не се прилага, да се насърчават инвестициите в перспективни бизнес идеи (ангелските инвестиции) – например с данъчни обекчения за финансиращите такива идеи, по-лесно отваряне на банкови сметки от чужденци, по-лесно участие на стартъпи в обществени поръчки и, разбира се, реално електронно управление!

Прави впечатление, че BESCO иска и специално министерство, което да отговаря за предприемачеството и иновациите.

Кой е Добромир Иванов - НАУЧЕТЕ ТУК!

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички