Прехвърлихме 55 млн. лева за втора пенсия в НОИ


Прехвърлихме 55 млн. лева за втора пенсия в НОИ
Снимка: istock

6376

Българите прехвърлиха 55 млн. лева за втора пенсия от частните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт за първите три месеца на тази година. Сумата скача с 200% спрямо същия период на миналата 2020 година, сочат данните на НОИ за бюджета на Държавното обществено осигуряване, предава вестник "Труд".

Хората, на които до 30 юни 2021 г. включително, им остават по-малко от 5 години до навършване на пенсионна възраст и на които не е отпусната такава за стаж и възраст, могат еднократно да прехвърлят парите си от частен фонд към НОИ и така да получават пълна пенсия от държавата. Това стана възможно с промени в Кодекса за социално осигуряване. Тези, които не направят това, ще взимат две пенсии, като тази от НОИ ще бъде намалена, като редукцията ще бъде с около 9% за първите групи пенсионери с втора пенсия. Изчисляват втората пенсия по нова формула

През 2021 г. хората у нас могат да се пенсионират при навършени 61 години и 8 месеца за жените и 64 години и 4 месеца за мъжете. Това значи, че до 30 юни прехвърляния на партиди по този ред могат да направят жените над 56-годишна възраст и мъжете над 59 години. Според експерти хората, които ще взимат минимална пенсия или под нея, няма смисъл да прехвърлят парите си в НОИ, тъй като нейният размер е гарантиран.

Близо 3 милиона лева за три месеца са платили кандидат пенсионери, за да си купят стаж, който не им стига, за да се пенсионират, показват данните за бюджета на ДОО. В него е заложено до края на годината от купуване на стаж да постъпят общо 19.5 млн. лева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички