Приемане на еврото: НАП и КЗП ще следят за спекула с цените


Приемане на еврото: НАП и КЗП ще следят за спекула с цените
Снимка: iStock

4701

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Националната агенция за приходите (НАП), както и други органи, ще следят има ли спекулативното повишение на цените при влизането на България в еврозоната, като това се очаква да бъде заложено в бъдещия закон за еврото. Това съобщи в интервю за БТА служебният министър на финансите Росица Велкова. Приемане на еврото: Как ще се променят цените?

По време на визитата си в Хърватия Велкова се е срещнала с Главния държавен инспектор на Хърватия Андрия Микулич, ръководител на Държавния инспекторат - органа, който от началото на годината следи за необосновано покачване на цените в балканската страна. До момента инспекторатът е наложил над 230 санкции за повече от 400 000 евро, като всяка една от тях започва от 1600 евро.

България ще проучи хърватския опит за справяне със спекулата и ще възложи на институциите такива функции в момента, в който стане ясна датата за влизането ни в еврозоната. Идеята е органи като КЗП и НАП да започнат предварително да наблюдават цените преди въвеждането на еврото, посочва финансовият министър. Кои са основните страхове на българите от приемането на еврото?

Най-важното за страната ни по пътя към еврозоната е приемането на три законопроекта, свързани с промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховане и Търговския закон, които вече са в Народното събрание.

Важно е тези закони освен да бъдат приети във вида, в който са внесени в парламента. Ако депутатите направят съществени промени в тези закони, страната ни няма да отговаря на изискванията и ангажиментите, които е поела.

България изпълнява изискването за бюджетен дефицит, който е 2,8-2,9 на сто, както и критериите за държавен дълг.

Големият проблем: инфлацията

Голямото предизвикателство остава инфлацията. "Важно да се каже, че ние сме малка икономика, която е във валутен борд, което означава, че ние нямаме монетарна политика, което прави много трудна задачата да се влияе на цените чрез фискалната политика, но дори и при тези условия се прави каквото може, за да няма повишаване на цените", обясни Велкова.

Ако инфлацията остане единственият критерий, който въпреки положените усилия продължаваме да не изпълняваме, страната ни ще преговаря с Европейската комисия и държавите членки на еврозоната.

Важен срок е февруари, когато България трябва да предостави всички данни на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) и да ги оценят. "От направените изводи ние ще преценим дали да подадем заявление за изготвянето на конвергентен доклад (документ, даващ оценката на Европейската комисия и Европейската централна банка доколко дадена страна изпълнява изискванията за членство в еврозоната)", обясни Велкова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

По какъв курс ще се обменя еврото и как ще се закръгляват сумите след приемането му?

След приемането на еврото: Какво ще се случи с пенсиите и заплатите?

Приемане на еврото: Къде да държим парите си, кога да обменяме - полезни съвети

Влизането на България в еврозоната се отлага с най-малко 2 години

Страната, която не прие еврото и остана богата

Приемането на еврото е шанс да станем по-богати

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички