Процентът на криещи се от фонд "Сигурност" производители на ток е доста висок


Процентът на криещи се от фонд "Сигурност" производители на ток е доста висок
Снимка: Getty Images / Guliver

2759

Около 15% от всички производители на ток не подават никаква информация към фонд "Сигурност", а в много други случаи подаваните справки са грешни, непълни или не се подават ежемесечно. Това става ясно от проект на постановление за промени в наредбата, по която фондът работи. С промените ще бъде определян точният размер на дължимите 5%-ни вноски на производителите на електрическа енергия, пише в мотивите на наредбата, цитирани от в. "Сега".

Заради пропуските, от фонд "Сигурност" ще търсят данните директно от купувачите на ток или от балансиращите групи, които трябва да подават тези данни до края на всеки месец. Това означава, че участниците на пазара, които купуват ток от производителите или извършват дейност по балансиране, ще трябва да подават справка за количествата фактурирана електроенергия и нейната стойност. Въпросът е дали изменението ще бъде одобрено

В момента 5%-ни отчисления от приходите си правят всички производители на ток - частни или държавни, както и диспечерът ЕСО плюс "Булгартрансгаз". Събраните пари отиват в НЕК за компенсиране на скъпия ток от когенерациите, ВЕИ и въглищните централи. За първите десет месеца на 2017 година компенсацията към НЕК е в размер над 462 млн. лева. От създаването си пък фондът е превел на електрическата компания 897 млн. лева.

Тези траншове са жизнено важни за държавното предприятие. Последният отчет на НЕК за третото тримесечие разкри, че положителните му резултати се дължат основно на фонд "Сигурност". Компанията отчита загуба от 90,9 млн. лв. - намаление с 63,3 млн. лв. спрямо същия период на 2016 г., когато бе отчетена загуба от 154,8 млн. лева. Основната причина за това намаление обаче е свързана с траншовете от фонда.

Заплати

Шефът на фонд "Сигурност" вече ще получава две средни месечни заплати в сектор "енергетика". В момента той взима до три минимални работни заплати. Членовете на управителния съвет на фонда обаче ще получават по-малко. Те ще взимат не 90% от заплатата на председателя, както досега - а 35 на сто от нея, предвижда още проектът. В момента средната брутна работна заплата в сектора е 1647 лв., показват данните на НСИ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички