Продаваме руските МиГ-ове, за да вземем още F-16 от САЩ?


Продаваме руските МиГ-ове, за да вземем още F-16 от САЩ?
Снимка: Lockheed Martin

6141

България се готви да продаде част от 15-те съветски изтребителя МиГ-29 и на тяхно място да купи още 8 американски самолета F-16. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана.

"Нужна е някаква реализация на част от МиГ-29 овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да реализира някакъв приход като компенсация на разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за F-16 и т.н.", каза министърът пред депутатите, цитиран от в. "24 часа".

Дори някои да бъдат продадени, част от руските изтребители със сигурност ще останат и вероятно ще бъдат използвани заедно с новите американски самолети, обясни военният министър по време на парламентарен контрол миналата седмица.

Руските МиГ-29 може да дежурят във въздуха заедно с новите F-16 

"В случай на забавяне на втория етап от проекта за придобиване на още 8 самолета F-16 в периода 2025-2026 г., то използването на МиГ-29 за бойно дежурство (съвместно с първите 8 F-16) е без алтернатива", каза той в отговор на депутатски въпрос.

Каракачанов предложи да се забърза втората част от сделката, която включва покупката на още 8 изтребителя. Пандемията от коронавирус няма да забави доставките на първите 8 F-16, които трябва да бъдат у нас до 2024 г., увери той. България плати за тях 2,2 млрд. лева.

"Получихме уверение от американска страна, че всичко се движи нормално с производството на изтребителите F-16 за България, въпреки кризата с коронавируса", настоя Каракачанов пред БНТ.

Първите четирима български пилоти до дни заминават за САЩ, където в продължение 2 години ще се обучават как да управляват новите изтребители. Те трябваше да заминат още в края на април, но пътуването им се отложи заради коронавируса.

И двата проекта за модернизация на армията - за корабите, а и за бронираните машини, се движат, но просто контактите с преговарящите страни са били временно прекратени поради невъзможността да се пътува. Забавени са с два месеца, пресметна вицеремиерът.

Парите за отбрана няма да се намалят, това изобщо не е обсъждано от правителството. Единствено някои строително-ремонтни дейности може да се отложат заради пандемията. "Ще бъдат спестени някакви пари, но след 30 години недоимък в Министерството на отбраната тези пари ще намерят място в други сфери като модернизацията на танковете Т-72 или ремонт на някоя друга техника", посочи Каракачанов.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички