Продават кецове на Кание Уест за над 1 млн. долара


Продават кецове на Кание Уест за над 1 млн. долара
Снимка: Sotheby's

4807

Първият чифт кецове с марката Yeezy, които рапърът Кание Уест е носил публично, ще бъде предложен за продажба на аукцион за сума надхвърляща 1 млн. долара.

Моделът спортни обувки Nike Air Yeezy 1 Prototypes, които бяха носени от изпълнителя по време на 50-то издание на музикалните награди Грами през 2008 г., ще се превърнат в най-скъпите кецове в историята, посочват от аукционната къща Sotheby's, която ще организира продажбата.

Кецовете ще бъдат предложени чрез частен аукцион, след като бъдат изложени за публиката в Хонконг по-късно през този месец, предава CNN.  От Sotheby's не разкриват точната цена на обувките, но посочват, че надвишава мизата от 1 млн. долара.

Въпреки, че няма исторически данни за продаваните кецове на частни аукционни, седемцифрената сума изглежда достатъчна за да превърне обувките на Кание Уест в най-скъпия подобен артикул. Досегашният лидер сред кецовете са чифт Nike Air Jordan 1, носени от самия Майкъл Джордан през 1985 г., които бяха продадени за сумата от 615 000 долара на открит аукцион на Christie's през май 2020 г.

Кецовете, които са пуснати за продажба от колекционера Раян Ченг, са номер 46, какъвто номер обувки носи Уест.

Според Брам Уачтър, ръководител на отдела на Sotheby's за модерни колекции, оценката на обувките се оформя от културния принос на бранда. "Този чифт е ключов за развитието на марката Yeezy", казва той.

Раждането на една легенда

Слуховете за марка обувки посветена на Кание Уест циркулираха близо година преди появяването му на наградите Грами през 2008 г.

Когато рапърът излезе на сцената, обут в черните кожени кецове, фенове и ценители веднага забелязаха новият бранд на Nike.

По това време, рапърът току-що е пуснал третия си студиен албум, който може да се похвали с над 1 млн. продадени копия. По време на изпълнението му на сцената, той изпълни песента Hey Mama в чест на неговата майка, която бе починала едва 3 месеца преди събитието.

Създадените през 2007 г. от Nike кецове са ранна версия на модела Nike Air Yeezy, който се появи официално на пазара през 2009 г. Оригиналната цена на обувките бе 215 долара за чифт, но в наши дни в eBay могат да се намерят кецове от същия модел на цени до 8 000 долара.

Моделът, който носен от Кание Уест по време на наградите Грами през 2008 г., никога не излиза официално на пазара. През 2017 г. обаче, чифт от същия прототип се появяват за продан в портала за колекционерски обувки Flight Club на цена от 100 000 долара.

Прототипът на кецовете е реликва от партньорство, което няма дълга история. Yeezy обърнаха гръб на Nike през 2013 година за да работят с най-големия им конкурент – Adidas.

От Adidas коментират тогава, че партньорството с Yeezy е "най-значимото изобщо", когато става дума за сделка между бранд за атлети и личност, която не е атлет.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички