Проф. Жечев: С открит тунел ще се укрепва свлачището към Рилския манастир (ВИДЕО)


Проф. Жечев: С открит тунел ще се укрепва свлачището към Рилския манастир (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

20416

На 9 януари тази година пътят за Рилския манастир беше затворен след падане на 30-тонен скален къс. Въпреки че на мястото е изградена подпорна стена и поставена защитна мрежа, те се оказаха недостатъчни да спрат свличането.

Укрепителните дейности при 27-мия километър на третокласния път Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна бяха изпълнени от държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД в участък от около 250 метра. До края на миналата година беше изпълнен етап I и частично етап II, тази година ще бъде изпълнени напълно етап II и етап III. Индикативната стойност на обекта, обявена в началото му, ще бъде достатъчна за неговото приключване.

Сега на свлачището по пътя за Рилския манастир трябва да се извършат нови укрепителните дейности. Предвижда се направата на тунелна завеса с дължина около 97 м и укрепване на земните пластове с 4-метрови анкери.

"Държавата се намесва мигновено, работим и превантивно, където можем, но имаме над няколко хиляди проблемни точки с потенциал за срутвания, отделно над 2200 свлачища, които обхващат над  200 000 декара", каза пред БНТ зам.-министър Николай Нанков в началото на февруари.

По думите му дружеството ще работи максимално мобилизирано, за да може те да завършат колкото се може по-бързо и по третокласният път, който е основна връзка за Рилския манастир, за природните забележителности и туристическите обекти в околността, да се пътува удобно и безопасно.

Пред Actualno.com проф. Николай Жечев – главен проектант на обекта, заяви, че това свлачище има дълга история, която започва от 2015 г., вследствие на непремерени дейности. И по ефекта на снежната топка процесът все повече и повече се разраства. 

"Началното състояние, в което е било някога, вече няма нищо общо с това, което е в момента. Пукнатините, които са предизвикани от постоянното изземване на земно-скални маси в подножието на свлачищния процес, са довели до пукнатини в склона някъде до височина 500-600 метра. Така че цялата тази планина над нас е разхлабена", посочи той.

Според експерта за това помагат не само човешкият фактор, но и климатичните промени.

"Имаме около 350 литра на квадратен метър дъждове, които са паднали. Това са форсмажорни обстоятелства, които на много места в този регион предизвикаха доста засилени свлачищни и срутищни процеси", допълни проф. Жечев.

Един от проблемите, които той визира, е, че териториите наоколо са частна собственост, а при това положение каквото и да се прави, процедурата минава през отчуждаване, което отнема много време.

"В този случай процедурата отива по стандартен начин, като за нови обекти. Това обаче са аварийни обекти и за да не се допускат допълнителни разхлабвания, трябва още от самото начало по най-бърз начин да се реагира", категоричен е проектантът.

Обектът ще се изпълнява на три етапа.

Първо ще довършат укрепителните дейности по самия откос. Трябва да бъде завършено поставянето на анкери, допълнително инжектиране, специални планки на високоякостни въжета.

В зоната, където започва вторият етап, за допълнителна сигурност ще се прави т.нар. плъзгач, който представлява по същество открит тунел. "Целта на този тунел е над пътя да бъде направена мостова конструкция, която да има предпазно действие и да акумулира свлечените скални маси", поясни проф. Жечев.

Третият етап е стабилизация на откоса, за да се направи временен път, по който да се пусне еднопосочно движение, регулирано със светофарна уредба. Тогава ще се прави същинското предпазно премостване на пътя.  

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички

Най-четени новини


виж всички