Производителят "Делта Текстил" напуска България, стотици хора остават без работа


Производителят "Делта Текстил" напуска България, стотици хора остават без работа
Снимка: Facebook

7222

Един от най-големите производители на текстил в България и крупен работодател в област Русе – „Делта Текстил“, прекратява по-голямата част от дейностите си у нас, съобщава местният в. „Утро“. Причината – за израелския собственик Delta Galil Industries вече не е изгодно да шие чорапи у нас.

Около 500 души работят в най-модерния завод в групата му, базирана в Русе, но сега се предвижда машините да отидат в Турция. След края на май ще останат само около 40 човека в дистрибуторския център в Свободната зона на Русе.

„Делта Текстил“ откриха русенския си завод през 2003 г., като първоначалната инвестиция беше в размер на 3 млн. долара, а само в последните 3 години в него бяха инвестирани 8 млн. долара, като той е най-модерният от всичките пет на групата. В пиковия момент през 2017 г. заетите бяха над 700, а годишните приходи възлизаха на десетки милиони.

Производството беше предимно за Европа и САЩ – за брандове като Nike, Converse и др. Футболистите на „Манчестър Юнайтед“ и други грандове също ритаха с чорапи, произведени в Русе, посочва „Утро“.

Според мениджмънта финансовите резултати и в момента са добри, но икономическите сътресения в Европа от средата на миналата година са довели до спад на поръчките. На този фон идва и фактът, че в Турция Delta Galil Industries също имат завод, по-близо до суровините, като там няма проблеми със скъпа енергия, липса на работна ръка и затруднен износ към Русия.

Затова израелската група е решила да запази тази си производствена мощност за сметка на българската, пише русенският вестник.

„Делта Текстил“ винаги е била коректна към своите служители и при освобождаването им те ще получат не само това, което им се полага по закон, но и отгоре. Имаме хора, които са работили при нас 10-15 години, ще им бъде тежко. Аз също имам сантименти, тъй като съм градил тази фабрика над 20 години. Но в бизнеса на първо място е икономическата целесъобразност, няма място за сантименти“, коментира Игал Херетц, генерален мениджър на българското дружество.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германска автомобилна компания избра Русе

Големи турски компании искат да инвестират в Русе

Русенската "Булмаркет" купува за 17 млн. евро румънска жп компания

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички