Прокуратурата: Няма извършено престъпление по сигнала за акцизната система


Прокуратурата: Няма извършено престъпление по сигнала за акцизната система
Снимка: БГНЕС

2669

По сигнала за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) Софийски градски съд постанови отказ да се образува досъдебно производство. Няма извършено престъпление от общ характер според наблюдаващия прокурор. Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод искането за разсекретяване на доклада на ДАНС за системата БАЦИС.

Припомняме, че искането дойде от страна на БСП. От партията на Корнелия Нинова заявиха, че настояват или докладите да се разсекретят, или да се проведе закрито заседание на парламента, на което да бъдат разгледани. Според червените има сериозни констатации на правоохранителните органи, че в системите на приходните агенции има пропуски и допускат заличаване на данни на акцизни стоки. От ГЕРБ пък заявиха, че твърденията на БСП са "медийна димка".

„В СГС още през 2015 година постъпи сигнал за нередности в системата БАЦИС, като според заявителя има опасност от манипулиране на данните, неотчитане на всички действия и невъзможност на държавата да установи дължимите акцизи и данъци. Валентин Златев е сигналоподателят“, обясни Арнаудова, цитирана от "Фокус".

„По този сигнал СГС разпореди извършване на проверка от ДАНС. Беше изпратен междинен доклад за резултатите от проверката, както и окончателен за установеното от проверката. И двата доклада са секретни и не бихме могли да изнесем, каквато и да е информация от тях“, каза тя и уточни, че само ДАНС може да декласифицира информацията.

„Докладът от ДАНС, който беше изпратен в СГС, е изпратен и на главния прокурор, който го е изпратил на министър-председателя. Доколкото ни стана известно, той го е изпратил на министъра на финансите с указание за недопускане на пропуски при управлението на системата БАЦИС, за да не допусне нарушаване на фискалния интерес на републиката“, поясни говорителят на главния прокурор.

„Преди 2 седмици постановлението на СГС, което е секретно, по разпореждане на главния прокурор, е изпратено в Народното събрани в секретната секция. Докладът на министър Горанов също е изпратен в Народното събрание и на главния прокурор. Докато не се разсекрети тази информация не можем да споделим повече“, каза още тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички