Промени в осигуряването на студения резерв


Промени в осигуряването на студения резерв
Снимка: МЕ

2135

„Електроенергиен системен оператор“ ЕАД подготвя изменение на правилата за управление на електроенергийната система, което да позволи участие на индустриалните потребители в осигуряването на така наречения „студен резерв“. За това енергийният министър Теменужка Петкова информира представители на бизнеса по време на среща в Министерството на енергетиката. Предвижда се новите условия да влязат в сила от месец юли тази година.

Към момента в осигуряването на студения резерв се включват енергийните предприятия.

ЕСО внесе предложение в Министерството на енергетиката за минимално увеличение на средночасовата разполагаема електрическа мощност за студен резерв за регулаторния период 2018/2019 година в размер на 650 MW. Целта е постигане на задължителните показатели за надеждност на електроснабдяването и сигурност на електроенергийната система. В рамките на това количество е предвидено и участие на индустриалните потребители в резерва. Експертите на енергийното ведомство ще анализират предложението на ЕСО.

По време на срещата бе обсъдено и ускоряването на проекта за газификация на компаниите, осъществяващи дейност в района на Средногорието. Министър Петкова увери представителите на бизнеса, че изграждането на необходимия газопровод е сред приоритетните проекти за „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Припомняме, че преди време работодателите изразиха съмнения, че в осигуряването на студения резерв има "далавера", което по-късно беше опровергано от властите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички