Проучване: 1/3 от българите не биха имали против да работят с бежанец


Проучване: 1/3 от българите не биха имали против да работят с бежанец
Снимка: БГНЕС

3195

Най-малко една трета от българите нямат нищо против да имат колега бежанец, но повече от две трети не биха искали да имат за началник бежанец. Това съобщи на специална конференция Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) в България, позовавайки се на резултатите от проучване през 2017 година, възложено от ВКБООН.

Откривайки конференция, посветена на заетостта на бежанците в България, организирана от ВКБОН и КАТРО България, той съобщи, че в консултации между ВКБООН и ОИСР е набелязан План за действие в 10 стъпки за наемане на бежанци и подчерта, че ВКБООН се интересува от практическата му реализация в България.

Две трети от работодателите имат готовност да наемат бежанци, съобщи Анелия Димитрова, управител на КАТРО България, представяйки ново проучване на КАТРО за нуждите на българския пазар на труда като ключ към заетостта на бежанците. Проучването включва анализ на статистики, интервюта с 14 ключови заинтересовани страни и 15 работодатели от различни сектори и региони в България. Това са средни и големи компании от най-развиващите се сектори. Над 79% са от преработвателната промишленост като сектор, който най-динамично се развива - шивашка, текстилна, мехатроника, производство на електро-части и компоненти, продукти за бита и др. Конкретни мерки за по ефективна заетост на бежанците у нас предлага с проучването КАТРО България, което е възложено от ВКБООН. Изследването анализира настоящите и бъдещи тенденции в развитието на икономиката и пазара на труда в България, за да идентифицира и очертае възможностите за по-ефективна и постоянна заетост на бежанците в страната.

"Идентифицирахме сектори, в които виждаме потенциал за развитие на бежанците – селското стопанство в Североизточна и Северозападна България, хотелиерство и ресторантьорство, аутсорсинг, недвижими имоти – най-вече в поддръжката и управлението; транспорт, логистика", посочи Димитрова.

Като най-съществени бариери тя изтъкна неразбирането на български език, което е пречка дори за най-нискоквалифицирания труд, тъй като работниците трябва да разбират инструкциите и правилата. Според нея с подходящи политики и усилия на различните институции бежанците могат да бъдат мотивирани за постоянна заетост в България. Тя съобщи, че изготвените препоръки на КАТРО България за преодоляването на бариерите и използването на потенциала на бежанците съвпадат в 90% с мерките в плана на ОИСР и ВКБООН.

Още подробности прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички