Проверяват ремонта на три язовира за завишени цени


Проверяват ремонта на три язовира за завишени цени
Снимка: БГНЕС

2019

Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания /ДКК/ защо шест месеца не е предала на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите три язовира, които "Монтажи" е предала на ДКК и те все още не са влезли в експлоатация. Това стана ясно на брифинг на министъра на икономиката, проведен днес в София, предава БТА. „За мен това е безстопанственост”, каза Петков.

Министърът съобщи, че ще поиска Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) да направи проверка на трите съоръжения във връзка със завишените цени на ремонтите на язовирите, които се намират в Ловеч и Сливен.

Министърът е проверил язовирите "Пазар дере", "Златин войвода 3" и "Златин войвода 4". В съоръженията няма вода и са затревени. Министърът каза, че на 31 декември миналата година трите язовира за предадени от държавната фирма "Монтажи" към ДКК, но досега не са предадени на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

Това означава, че тези три язовира, въпреки че парите са платени за тях и ремонтите са завършени на 31 декември, още не са влезли в експлоатация, заяви министърът и допълни, че по закон те не могат да бъдат завирявани и не могат да се ползват за поливане и за другите им цели. Това е безстопанственост, при която парите са похарчени, язовирите са изградени, но протоколи за предаване не са довършени, коментира икономическият министър.

Проверката е установила, че транспортните разходи за трите язовира са еднакви - 1.16 лева за тонкилометър за превозване на скална и земна маса, което по думите на министъра е път пъти по-скъпо от пазарната цена. Цените за бетона са съответно 219 лева и по 214 лева за кубик и не включват превоз, кофраж и армировка.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички