Путин вдига пенсиите и минималната заплата, но руснаците са все по-бедни


Путин вдига пенсиите и минималната заплата, но руснаците са все по-бедни
Снимка: Getty Images

7244

Президентът Владимир Путин разпореди увеличение с 10% на пенсиите и на минималната работна заплата, за да се смечки инфлационния натиск върху руснаците, но отрече, че икономическите проблеми на страната са свързани с войната в Украйна, съобщава Reuters.

С годишна инфлация от близо 18% през април лидерът на Кремъл призна, че 2022 г. ще бъде "трудна" година за руската икономика. "Когато казвам "трудна", това не означава, че всички тези трудности са свързани със специалната военна операция в Украйна, защото в страни, които не извършват никакви операции - да речем, в чужбина, в Северна Америка, в Европа - инфлацията е сравнима, и ако погледнете структурата на техните икономики, дори повече от нашата", каза Путин на телевизионно заседание на Държавния съвет в Москва.

Коментарите му пренебрегнаха факта, че нарастващата инфлация в западните икономики е отчасти пряка последица от руската война в Украйна, която повиши цените на енергията и на храните по света.

Увеличението на пенсиите в Русия влиза в сила от 1 юни, а на минималната работна заплата - от 1 юли. Според анализатори стъпките няма да предотвратят рязък спад на реалните доходи в страната, посочва Reuters. Парадокс: Заплатите в Русия растат, а хората са все по-бедни

Агенцията напомня, че Путин обеща през март да намали бедността и неравенството тази година въпреки осакатяващите западни санкции и високата инфлация.

Руската икономика беше разтърсена от безпрецедентен поток от западни санкции, наложени заради решението му да изпрати войски в Украйна на 24 февруари, като потребителските цени скочиха, а чуждестранните компании започнаха масово да напускат Русия.

Реалните доходи намаляват

Изследователският и експертен институт на банката "Внешэкономбанк" (ВЭБ) заяви, че увеличението на социалните плащания ще забави, но няма да предотврати спада на реалните доходи, заплати и пенсии на руснаците, като се вземе предвид инфлацията. Все по-бедни: Цените в Русия растат главоломно

Дори с 10% увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, ВЭБ очаква реалните разполагаеми доходи на руснаците да спаднат със 7,5% и реалните заплати с близо 6% тази година. ВЭБ също така очаква новото на бедност да нарасне до 12,6% тази година от 11% през 2021 г. В момента минималната работна заплата в Русия е 13 890 рубли (около 250 долара) на месец, докато средната пенсия за пенсиониране е 18 521 рубли на месец (около 333 долара). Каква е желаната пенсия за руснаците?

Увеличението на заплатите и пенсиите може да допринесе за допълнителен инфлационен натиск, който Централната банка на Русия се опита да ограничи със спешното повишаване на лихвите до 20% в края на февруари, след като рублата поевтиня рязко в началото на инвазията в Украйна. Оттогава насам обаче банката намали на два пъти основната лихва до 14%, след като рублата се възстанови.

Министърът на финансите Антон Силуанов каза, че мерките ще струват на федералния бюджет на страната около 600 милиарда рубли (10,5 млрд. долара) тази година и около 1 трлн. рубли през 2023 г. Руската рубла продължава да поскъпва спрямо долара

Руската централна банка ще проведе извънредно заседание в четвъртък (26 май), на което се очаква тя отново да намали основния си лихвен процент, като според редица анализатори лихвата ще бъде понижена обратно до 9,5% - нивото преди руската военна инвазия в Украйна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Над 1/3 от руснаците ще работят, докато могат

Защо поскъпването на рублата е лош знак за Русия?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички