Първа седмица на нова работа? Ето как трябва да се държите


Първа седмица на нова работа? Ето как трябва да се държите
Снимка: iStock/Guliver

7546

Получили сте мечтаната нова работа? Честито! В първите дни обаче, освен вълнение, може да усетите и стрес. Нови задължения, нов шеф, нови колеги, а и трябва да се постараете да оставите добро впечатление. От FastCompany съветват на какво поведение да заложите в първата си седмица на работното място. 

Отивайте рано и се обличайте подходящо за позицията ви.

Трябва да се постараете да бъдете в офиса преди вашите колеги поне през първата седмица от работа. Добра идея е и да останете до малко по-късно от тях. Дори и да сте свършили работа в 17:30, няма да направите особено позитивно впечатление, ако си тръгнете първи от офиса, докато вашите колеги още са по бюрата си. Що се отнася до дрехите, винаги е по-добре в началото да носите по-официални дрехи, отколкото е нужно, вместо да изглеждате не на място с небрежно облекло.

Подгответе се с въпроси.

Един от най-лесните начини да покажете интерес към работата и готовност да се учите е като си подготвите добре обмислени въпроси, които да зададете на шефа си и на вашите колеги. Записването на техните отговори в тефтерче или на някакъв електронен носител е добър начин да демонстрирате, че действително оценявате съветите им.

Подгответе се и с отговори.

Помислете за това как бихте отговорили на въпроси, свързани с предишната ви работа, за да представите себе си и бившия ви работодател в добра светлина. Дори ако предишното ви работно място далеч не е било идеално, не се оплаквайте и недейте да злословите. Нека шефът и колегите ви да знаят, че сте развълнувани от възможностите, които новата ви работа е открила пред вас.

Усмихвайте се и бъдете готови да помагате.

Една най-обикновена усмивка може да направи много за първото впечатление, което правите на хората. Комбинирайте усмивката с ентусиазъм и готовност да помагате на останалите и за нула време ще си изградите положителен имидж в офиса. Важно е обаче да предлагате помощ както на вашия ръководител, така и на колегите ви, за да не изглеждате като подмазвач.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички