Първа в Африка: Нигерия пусна собствена дигитална валута


Първа в Африка: Нигерия пусна собствена дигитална валута
Снимка: Central bank of Nigeria

7466

Нигерия се превърна в първата африканска държава, която пуска своя дигитална валута.

eNaira ще бъде електронна версия на местната хартиена валута найра, ще има същата стойност и ще бъде издавана от Централната банка на Нигерия. Целта ѝ не е да замени парите в брой, но ще функционира като безопасно и ефективно алтернативно средство за плащане.

Така Нигерия се присъединява към развиващите се държави, които залагат на дигиталните пари с цел съкращаване на разходите за трансакции и разширяване на достъпа до официалната финансова система.

Новата валута ще увеличи паричните преводи, ще насърчи трансграничната търговия, ще подобри финансовото приобщаване и ще даде възможност на правителството да извършва социални плащания по-лесно, увери президентът на Нигерия Мухамаду Бухари при официалното представяне на валутата. 

Наред с иновациите, приемането на дигиталната валута може да подобри икономическите дейности и да увеличи нигерийския БВП с 29 млрд. долара през следващите 10 години, смята президентът.

eNaira е голяма стъпка напред в развитието на парите, а централната банка обещава, че eNaira, подобно на физическата найра, ще бъде достъпна за всеки… Темата на новата валута е: "Същата найра, повече възможности", посочват от Нигерийската централна банка.

Дигитална валута вместо криптовалути

Издаването на новата дигитална валута идва след като централната банка на страната забрани на банки и финансови институции да работят с криптовалути, тъй като те носят риск за финансовата система. Сърбия вече има своя криптовалута

Дигиталните валути, емитирани от централни банки, наричани съкратено CBDC, представляват национална валута (нещо различно от криптовалутите, като Bitcoin и Ethereum), която не е обвързана с фиатните пари. За разлика от криптовалутите, дигиталните валути са регулирани и подлежат на банковото законодателство. Обикновено подобни дигитални валути се използват за по-бързи и евтини трансгранични прехвърляния на стойност между финансови институции.

Тъй като eNaira има същата стойност като физическата найра, нейната стойност ще се покачва или намалява спрямо долара по същия начин като фиатната валута. Малко вероятно е тя да бъде толкова волатилна като криптовалутата. Ел Салвадор първа в света прие bitcoin за официална валута

Дигиталната валута eNaira ще служи като допълнение към физическата форма на нигерийската найра, която загуби 5.6% от стойността си през тази година, въпреки опитите на централната банка да я стабилизира.

Все повече държави залагат на дигиталните валути

През август, Нигерийската централна банка избра Bitt Inc. за технически партньор, който да помогне за създаването на дигиталната валута, която първоначално трябваше да бъде пусната на 1 октомври навръх 61-ата годишнина от независимостта на Нигерия.

Нигерия се присъединява към Бахамите и Източнокарибската централна банка, които бяха сред първите, които пуснаха национална дигитална валута. Китай пусна пилотна версия на дигитален юан по-рано през настоящата година.

От Гана до Южна Африка, страните в Африка провеждат тестове за дигитална форма на платежните си средства, чрез която да осигурят по-бързи и евтини парични преводи, но без да загубят контрол над монетарната си система.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички