Първата 3D принтирана ракета излетя, макар и да не стигна околоземна орбита


Първата 3D принтирана ракета излетя, макар и да не стигна околоземна орбита
Снимка: iStock

3123

Първата в света 3D принтирана ракета излетя успешно, отбелязвайки стъпка напред за калифорнийската компания, която стои зад иновативния космически кораб, въпреки че не успя да достигне орбита, предаде АФП.

Обявена за по-евтина за производство и летене, безпилотната ракета Terran 1 стартира от Кейп Канаверал, Флорида, в 23:25 ч. (03:25 ч. по Гринуич), но претърпя "аномалия" по време на отделянето на втората степен, докато се движеше към ниска околоземна орбита, според живото предаване, излъчено от аерокосмическия стартъп Relativity Space.

Компанията не даде веднага повече подробности.

ОЩЕ: Прототип на Starship кацна, но после се запали и избухна

Макар че не успя да достигне орбита, изстрелването доказа, че ракетата - чиято маса е 85% от 3D-печат - може да издържи на трудностите при излитане.

Успешното изстрелване се състоя при третия опит. Първоначално беше планирано машината да стартира на 8 март, но в последния момент беше отложено поради проблеми с температурата на горивото. Вторият опит на 11 март беше прекратен поради проблеми с налягането на горивото.

Ако Terran 1 беше достигнал ниска околоземна орбита, това щеше да е първият частно финансиран апарат, използващ метаново гориво, който щеше да го направи от първия си опит, според Relativity.

Terran 1 не носеше полезен товар при първия си полет, но ракетата в крайна сметка ще може да изведе до 2755 фунта (1250 кг) в ниска околоземна орбита. Ракетата е висока 110 фута (33,5 метра) и има диаметър 7,5 фута (2,2 метра).

Осемдесет и пет процента от масата ѝ е 3D-отпечатана с метални сплави, включително деветте двигателя Aeon 1, използвани в първата ѝ разработка, и един двигател Aeon Vacuum, използван във втората.

Целта на Relativity е да произведе ракета, която да е 95% 3D-принтирана.

Terran 1 се задвижва от двигатели, използващи течен кислород и течен природен газ - "горивата на бъдещето", способни евентуално да осигурят гориво за пътуване до Марс, казват от Relativity. Ракетите Starship на SpaceX и Vulcan, разработвани от United Launch Alliance, използват същото гориво.

Relativity създава и по-голяма ракета Terran R, която може да изведе в ниска околоземна орбита полезен товар от 20 000 кг. Първото изстрелване на Terran R, която е проектирана да бъде изцяло за многократна употреба, е планирано за следващата година.

Relativity заяви, че нейните 3D-принтирани версии използват 100 пъти по-малко части от традиционните ракети и могат да бъдат изградени от суровини само за 60 дни.

Relativity е подписала договори за търговско изстрелване на стойност 1,65 млрд. долара, предимно за Terran R, според главния изпълнителен директор Тим Елис, който е съосновател на компанията през 2015 г.

ОЩЕ: Русия изстреля ракета носител от тежък клас (ВИДЕО)

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички