Първи сме в ЕС по брой на жените, работещи в IT сектора


Първи сме в ЕС по брой на жените, работещи в IT сектора
Снимка: iStock/Guliver

3677

Свикнали сме България да е първенец само в негативни класации, но ето, че има и сфери, в които страната ни може да се похвали с успехи - оказва се, че сме на първо място в ЕС по брой на жените, работещи в IT сектора, както и по брой на момичетата, които изучават информационни технологии. Данните са на Евростат.

У нас 26,5% от IT специалистите са дами. На второ място пък се нареждат Румъния и Литва с равна стойност от 25,7 на сто. В същото време в Унгария и Чехия делът е под 10 процента. 

Миналата година в целия ЕС на работа са били наети 8,4 млн. IT служители. Областта продължава да бъде доминирана предимно от мъже, като жените са само 17,2 процента от всички служители в нея в съюза. 

По отношение на образованието в сектора дамите също са малцинство - едва една от всеки шест студенти по информационни технологии е жена. Специалности от сектора изучават общо 1,3 млн. души в ЕС.

Сред страните членки делът на жените студенти в сферата варира, като най-висок е в България (33%). Следва ни Румъния (31%), а на трето място са Гърция и Швеция (и в двете по 29 процента).

Данните на Евростат са публикувани по повод Международния ден на момичетата в ИКТ сектора, който се отбелязва в четвъртия четвъртък на април всяка година с цел да окуражи дамите да заложат на образование и кариера в тази професионална област.

 

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички