Първият в света дървен спътник ще бъде изстрелян в Космоса есента


Първият в света дървен спътник ще бъде изстрелян в Космоса есента
Снимка: Pixabay

4154

През есента на 2021 г. първият в света дървен спътник от финландски брезов шперплат ще излезе в космоса. Финландските разработчици докладват за неговите параметри, оборудване и цели на проекта, а също така обясняват защо сателитът е направен от шперплат.

Състезанието за дървени спътници приключи

Финландските авиокосмически компании Arctic Astronautics и Huld ще си партнират с UPM Plywood, подразделението за шперплат на UPM, за да изстрелят първия в света дървен спътник в космоса през есента на 2021 година, съобщава финландското издание Yle.

Дървени сателити са разработени във Финландия от 2017 г. Финландските специалисти ускориха, когато японски конкуренти обявиха същите намерения в края на 2020 г.

„Изследвахме използването на дървесината в космическите структури от дълго време и вече разполагаме със сателит, готов да бъде изпратен в космоса“, заяви в прессъобщение ръководителят на мисията на WISA Woodsat Яри Мекинен от Арктическата астронавтика, предаде InoSMI.Ru.

Финландският брезов сателит от шперплат можеше да бъде изведен в орбита през лятото, се казва в съобщение за пресата, но изстрелването е отложено поради бюрократични проблеми.

Свойствата на дървесината на Земята вече са добре разбрани. Изследването ще продължи в космоса благодарение на набор от миниатюрни сензори, предоставени от Лабораторията за космически материали на Европейската космическа агенция.

Проектът ще тества и нов LoRa предавател - с помощта на наземна станция, струваща около 10 евро, всеки може да се свърже със сателит от Земята и да изтегли снимки, направени от сателита.

Популяризирането на космическите технологии и науката е важна част от мисията на проекта Wisa Woodsat. Наносателитът се основава на концепцията за образователен спътник Kitsat.

Сателитът Wisa Woodsat е куб с ръб 10 сантиметра и тежи около един килограм. Той е оборудван, освен всичко друго, с девет слънчеви панела, радиопредавател и две камери, едната от които ще бъде на прибиращ се държач.

Защо сателитът е направен от шперплат?

Днес около Земята се въртят около 600 сателита, половината от които вече не се използват - те са се превърнали в космически отломки. Русия изстреля ракета с 38 спътника от 18 страни

Когато старите спътници бъдат извадени от орбита, те оставят малки частици алуминий в горните слоеве на атмосферата, докато изгарят.

Още за космическия боклук - ТУК.

Професорът от университета в Киото Такао Дой, който разработва японски дървен спътник, е много загрижен за присъствието на алуминий в атмосферата.

Предимствата на дървото са, че при изгаряне този материал не оставя частици, вредни за атмосферата.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички