Работещите инвалиди се удвоиха


Работещите инвалиди се удвоиха
Снимка: iStock/Guliver

5298

Работещите инвалиди у нас са се увеличили два пъти спрямо същия период на миналата година. 12 192-ма са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите 7 месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия период, съобщиха за вестник "Монитор" от Агенцията по заетостта. Причината са станалите задължителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания.

Регламентът на член 38 ал. 1 предвижда фирми с персонал от 50 до 99 служители да са задължени да наемат 1 лице с трайни увреждания. Работодатели с брой служители 100 или над 100 са задължени да наемат 2 на сто от състава си. Тези промени в закона, свързани със задължителния квотен принцип, са основният фактор за увеличението на работещите инвалиди, коментира пред вестника Минчо Коралски, директор на Агенцията на хората с увреждания.

Броят на безработните инвалиди тази година само за първите 7 месеца е намалял с 4,8% спрямо същия период на миналата година, показва статистиката.

Хората извън пазара на труда, назначени от януари до август тази година, е 10.9% при 5.9% през същия период на 2018 г. Статистиката показва, че мерките дават ефект и съгражданите ни с намалена работоспособност се устройват по-бързо в сравнение със същия период на миналата година благодарение на промените в закона, коментират от Агенцията по заетостта.

Главната инспекция по труда също се включи в прилагането на промените. Служителите ѝ са провели специализирани проверки по Закона за хората с увреждания от началото на август. При всяка проверка на работодатели с 50 и над 50 служители се проверява задължително дали са изпълнили квотите за назначаване на хора с трайни увреждания, заявиха от инспекцията.

До момента са събрани данни за 270 предприятия (от 50 до 99 наети – 130 бр., и със 100 и над 100 наети – 140 бр.). Наетите лица с трайни увреждания в тях са 1005 от общо наети в тези предприятия 49 298 лица, коментираха от ГИТ за вестника.

Две фирми са представили обосновка за освобождаване от изпълнение на квоти поради специфични фактори на работната среда. Компенсационни вноски поради неизпълнение на квотите до момента са заплатили 78 работодатели, а внесената сума е 51 986 лв.

За всяко незаето работно място съгласно квотата работодателите са задължени да заплащат 30% от минималната работна заплата за страната, коментират от Инспекцията по труда.

При неплащане на компенсационните вноски се налага глоба от 1000 лв. до 2000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв. При повторно нарушение глобата, съответно имуществената санкция, е от 4000 лв. до 10 000 лева, заявиха още от ГИТ.

Безработните лица с увреждания, регистрирани като търсещи работа лица, могат да ползват посредническите услуги, които Агенцията по заетостта предлага чрез своите териториални поделения в цялата страна, като не се допуска никаква форма на пряка или непряка дискриминация.

Предоставят се подходящи услуги по заетостта, съобразени със специфичните им потребности, здравословно състояние, придобити образование и квалификация.

Най-често хората с увреждания намират реализация в сектора на услугите и държавната администрация в професии като административни секретари, касиери и инкасатори, информатори, монтажници на елементи, книговезци, заявиха от АЗ.

Според наблюденията на агенцията всеки месец почти еднакъв брой лица с увреждания се регистрират и напускат регистъра на безработните – между 5 и 6% от всички регистрирани безработни.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички