Работещите в Румъния с допълнителен платен отпуск за рождения ден


Работещите в Румъния с допълнителен платен отпуск за рождения ден
Снимка: iStock/Guliver

4633

Работещите в Румъния да имат право на допълнителен почивен ден на рождения си ден. Това предлагат 20 сенатори от управляващата коалиция, които вече са внесли законодателни промени в Кодекса на труда.

Народните представители изтъкват значението на човешкия фактор и неговата мотивация за функционирането на всяка организация.

"Предоставянето на платен почивен ден в деня, в който всеки от нас празнува рожден ден, допринася за мотивацията на човешкия ресурс, независимо от сферата, в която осъществява своята дейност, държавна или частна. Мотивираният служител ще допринесе активно за повишаване на ефективността на съответната организация", посочват в мотивите си вносителите на проекта.

Те смятат, че идеята им носи и други позитиви. Знаейки, че ще почива на рождения си ден, служителят ще има възможност да посрещне на празника в друго населено място и да използва туристическа услуга, с което да донесе приходи от данъци и такси към държавния или местния бюджет.

"Рожденият ден е ежегодно събитие в живота на всеки един от нас и ние трябва да предложим на всеки служител възможност да прекара този ден както пожелае - сам, със семейството или с приятели", аргументират се румънските депутати, цитирани от местни медии.

Те изтъкват факта, че румънските служители са на първо място в ЕС по брой отработени часове на седмица през 2020 година, според данни на Евростат.

Проектът първо ще влезе за обсъждане в Сената (горната камара), а след това и в Камарата на депутатите, която трябва да вземе окончателното решение.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички