Работодателите не искат да се вдига минимална заплата


Работодателите не искат да се вдига минимална заплата
Снимка: БГНЕС

5692

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР - която включва четирите най-големи работодателски организации у нас) не подкрепя предложението за увеличаване на минималната работна заплата от 560 на 610 лв. от началото на 2020 г.

Според тях минималната заплата се увеличава на база обещания и по непрозрачен начин, без да се вземе предвид как ще повлияе на отрасли и фирми с по-ниска добавена стойност и по-ниско заплащане, както и на по-нискоквалифицираните работници.

Работодателите призовават да се действа по-внимателно с ръста на доходите, особено в бюджетната сфера, а настоящата минимална заплата да се повишава по-плавно и то в съответствие със средната заплата у нас.

Бизнес организациите повтарят свое предишно предложение, като настояват в минималната заплата да бъдат включени и надбавките за трудов стаж (т.нар. "класове"), тъй като се определяла административно, а не при договаряне между работодател и служител.

Нарастването на минималното заплащане било в пъти по-високо от повишаването на производителността на труда, което засягало конкурентоспособността на българските компании, тъй като се вдигали разходите им за труд.

Работодателите изтъкват факта, че производителността у нас нараства, но все още сме последни в ЕС по този показател, а това е единственият начин да догоним по-развитите държави в Европа. Липсва и национален орган, който да е ангажиран с този проблем.

Според тях повишаването на минималната и средната заплата у нас е в ущърб на уязвимите групи на пазара на труда – нискоквалифицираните работници, ромите, младежите, жените – майки, като увеличава безработицата сред тези групи от хора, твърдят от бизнеса. Като доказателство за това, работодателите изтъкват данни на НСИ, според които през първите 9 месеца на 2019 г. в половината области в България намалява броя на наетите.

Работодателите оспорват аргументите, че "нарастването на минималната заплата не оказва влияние върху заетостта сред нискоквалифицираните работници и наети на минимална заплата" и "Последните данни на НСИ за пазара на труда доказват, че увеличенията на минималната работна заплата през последните 3 години не оказват негативно влияние върху заетостта и безработицата."

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички