Разкриха кога и как ще приемем еврото


Разкриха кога и как ще приемем еврото
Снимка: iStock

21510

От 1 януари 2024 г. ще започнем да плащаме с евро. Това е планираната дата за влизане на България в еврозоната. Датата е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, с което се създава Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.

Страната ни активно се готви приемането на единната валута. До края на юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Щом планът бъде готов, започва практическата подготовка на страната ни за приемане на еврото, която ще отнеме около 3 години.

Съветът ще бъде ръководен от министъра на финансите и управителя на БНБ, в него ще участват и няколко зам.-министри, шефът на ДАНС и висши служители от Министерството на финансите. Могат да участват и хора от местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, които имат отношение към разглежданите въпроси. В подготовката за приемането на еврото ще се включат и зам.-министри на финансите и икономиката, подуправители на БНБ, членове на Комисията за финансов надзор (КФН) и др. Те ще гарантират, че държавните и частните финансови системи на България ще преминат успешно в новата валута.

Определени са и отговорностите на различните институции по приемането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, за да се гарантира, че те ще работят в банкноти евро. Централната банка отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Както е известно, България ще приеме новата валута при сегашния обменен курс между еврото и лева. Въпреки това експертите съветват да не бързате да обръщате левове в евро, защото това може да ви донесе загуби. Отначало доходите ни като заплати, пенсии, хонорари и др. ще преминат в новата валута. После и цените ще преминат в евро. Замяната на лева с еврото ще премине гладко, уверява управителят на БНБ Димитър Радев. България и еврото: Има ли основания за тревога?

На първо време ще плащаме и в левове, и в евро, за да могат парите в обращение постепенно да се прехвърлят в новата валута. Така и хората, които имат спестени пари в левове, ще могат да ги обменят в евро. Щом левовете постепенно излязат от разплащанията, БНБ ще изкупи останалите, обменяйки ги в евро. Пълната подмяна на валутата у нас вероятно ще отнеме 3-4 години.

Преизчисляването на цените от левове в евро ще бъде следено от специална работна група към Координационния съвет, защитаваща интересите на потребителите. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се попречи на порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще има и кампания за "честно въвеждане на еврото". Еврото вероятно няма да повиши осезаемо цените на основните стоки и услуги у нас. Няма да има и драстичен спад на лихвите по кредитите. Защо еврото е изгодно за България?

Комисия от комуникационни експерти ще подготви разяснителни материали за различни групи от обществото (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални потребности, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.

Приемането на еврото ще стимулира икономическото развитие на България и ще повлияе положително на растежа и благосъстоянието в страната, твърди шефът на БНБ.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички