Разследват австрийска фирма преопаковала китайски маски


Разследват австрийска фирма преопаковала китайски маски
Снимка: Getty Images/Guliver

3875

Австрийски производител, произвеждал над 12 милиона маски FFP2 на месец, е разследван за преопаковане на китайски маски и за етикетирането им като произведени в Австрия, съобщиха прокурорите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

Компанията, Hygiene Austria, увеличи производството до 350 000 медицински маски на ден, когато канцлерът Себастиан Курц направи маските FFP2 задължителни в обществения транспорт, училищата и магазините през януари. 

Прокуратурата за борба с корупцията във вторник извърши операции на две места, след като разследване на незаконни практики на наемане разкри доказателства, че „маски FFP2, произведени в чужбина, са преопаковани в едно от местоположенията на компанията в Австрия и след това са продадени на по-висока цена като маски, произведени в Австрия", се казва в изявление. 

Генералният директор на Hygiene Austria, основана през април 2020 г., е близък роднина на шефа на кабинета на Курц. Компанията вече е доставила милиони маски на най-големите австрийски вериги за хранителни стоки, операция, за която според нея е наела 100 допълнителни служители. Прокурорите срещу подкупи подозират, че много от тях никога не са били регистрирани за социално осигуряване, което прави наемането им незаконно. 

Hygiene Austria категорично отхвърли обвиненията в изявление, изпратено до австрийските медии. 

По време на откриването на производствената площадка през април Курц благодари на Hygiene Austria за приноса й, за да направи малката нация от девет милиона души независима от чуждестранните производители на маски. 

В сряда депутатите от опозицията настояха за подробности относно процеса на възлагане на обществени поръчки, докато веригите супермаркети заявиха, че проучват дали някоя от милионите маски, които са продали, трябва да бъдат изтеглени, съобщиха австрийските медии. 

Курц вече е под натиск, тъй като разследването за корупция на предполагаемо незаконно дарение на неговата консервативна партия от хазартния гигант Novomatic доведе до действия в дома на финансовия му министър през февруари.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички