Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ от Индия


Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ от Индия
Снимка: iStock

3144

Цените на пшеницата достигнаха рекордни нива в понеделник след решението на Индия да забрани износа ѝ, тъй като горещото време засяга реколтата, предаде AFP. Милиони тонове зърно са блокирани в пристанищата на Украйна

Цената се увеличи до 435 евро за тон при отварянето на европейските пазари, превишавайки предишния рекорд от 422 евро от петък.

Глобалните цени на пшеницата вече се увеличиха заради опасения за доставките след началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, тъй като преди това Украйна осигуряваше 12% от световния износ.

Този ръст допълнително бе подхранен от недостига на торове и лоши реколти, като доведе до глобално увеличение на инфлацията и растящи опасения от глад и социални безредици в по-бедни страни, предаде БНР.

Индия, която е вторият по големина производител на пшеница, обяви в събота, че забранява износа след най-горещия март, откакто се правят измервания.

Делхи обяви, че различни фактори, включително по-слаба реколта и по-високите глобални цени, означават, че тя трябва да се безпокои за продоволствената сигурност на своето население, наброяващо 1,4 милиарда души.

Сделките за износ, сключени преди забраната за износ от 13 май, ще бъдат спазени, но за бъдещи доставки ще е необходимо правителствено разрешение.

Експорт все пак може да бъде осъществен, ако Делхи одобри искания на други правителства с цел за "посрещнат нуждите си по продоволствена сигурност".

Индия, която притежава значителни буферни запаси, по-рано бе заявила, че е готова да помогне в попълването на някои дефицити, причинени от войната в Украйна. Катастрофално: Предстои световна криза с храните

Забраната за износ на Индия бе остро критикуване от Г-7, които казаха, че подобни мерки "биха влошили кризата" от растящите цени на стоките.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички