Ремонт на АЕЦ "Козлодуй" може да вдигне цената на тока


Ремонт на АЕЦ "Козлодуй" може да вдигне цената на тока
Снимка: Българска академия на науките

4851

Цената на тока на свободния пазар може да се повиши вследствие на започналия планов ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". За повече от месец от електроенергийната система на страната ще бъдат изведени 1040 мегавата мощности, което ще ограничи предлагането на енергийната борса и вероятно ще вдигне цената на тока. Подобно нещо се случи 2 пъти през миналата година при ремонтите в ядрената централа през пролетта и есента, припомня "Капитал".

Първите индикации на Българската независима енергийна борса обаче засега - за 22 и за 23 септември, са че сделките на сегмента "Ден напред" са на нива съответно 109.69 лв./мВтч и 103.93 лв./мВтч, което е дори малко под нивата от преди седмица.

При ремонта на Пети блок през април и май ефект върху пазара почти нямаше, тъй като тогава търсенето на електроенергия беше твърде ниско заради извънредното положение и ограниченията, свързани с коронавируса.

Сега също има шанс спирането на Шести блок на АЕЦ-а да не се отрази толкова осезаемо на цените както преди. Една от причините е, че като цяло потреблението на ток от индустрията остава ниско заради бавното възстановяване на икономиките на ЕС. Освен това българският пазар вече е значително по-свързан с европейските и вносът на електроенергия на конкурентни цени е двойно по-голям спрямо 2019 г.

След последните промени в енергийното законодателство и премахването на студения резерв е възможно министърът на енергетиката Теменужка Петкова да е издала извънредна заповед, с която да накара държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" да замести АЕЦ "Козлодуй" в производството на ток. Така иначе губещата централа ще бъде компенсирана с пълните разходи по производството на ток, независимо на каква цена го продава.

Натоварването на на ТЕЦ-а в момента е с 50% по-високо от обичайното за последните месеци, като вероятно в сутрешните и вечерните пикове е дори по-голямо.

Реалният тест за пазара ще бъде на 1 октомври, когато всички бизнес потребители ще започнат да се снабдяват по свободно договорени цени.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички