Робот за дезинфекция срещу коронавирус - вече и у нас


Робот за дезинфекция срещу коронавирус - вече и у нас
Снимка: БГНЕС

3183

УМБАЛ „Свети Георги“ е първата болница в България, която се сдоби с революционен робот за дезинфекция срещу COVID-19. Държавното лечебно заведение у нас го получава безвъзмездно благодарение на поръчка, направена от Европейската комисия. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която спечели търга за спешна поръчка. Анти-COVID отряд от роботи се труди във фабрики и болници в Япония

Роботът дезинфекцира за 15 минути стандартна болнична стая с помощта на ултравиолетова светлина и има до 99.9% ефективност. Освен COVID-19 унищожава множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машината може да дезинфекцира над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.

Освен ръководството на болницата на церемонията по приемането на робота присъстваха  представители на посолството на кралство Дания, на фирмата доставчик и на българския й дистрибутор. 

В бюджета на Европейския съюз са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, каза още ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов. 

Роботът не измества ежедневните санитарни дейности, но 15 минутна дезинфекция с UV светлина може да замени почистването с химикали като перхидрол, например, за което са нужни повече от 2 часа, поясни представителят на фирмата доставчик Андре Сондергаард, предаде БНР. COVID-19 може да бъде убит за 30 секунди

Очаква се и други болници в България да получат от специализираните роботи. За целта те трябва да подадат документи за кандидатстване.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички